en
Forfattere

H.C. Andersens Hus udstiller H.C. Andersens originale gravsten

Takket være udlån fra Københavns Kommune er digterens originale gravsten en del af den nye udstilling i H.C. Andersens Hus. Den nye udstilling fejres lørdag den 5. april fra 10-14 med kaffe og kage i Mindehallen, en gave til de første 200 familier der gæster museet og gratis introduktioner til gæster med billet til museet.

 

Timingen kunne ikke være bedre. Københavns Kirkegårde i Københavns Kommune har tilbudt H.C. Andersens Hus at låne digterens oprindelige gravsten fra Assistens Kirkegård på Nørrebro i København netop i det år, hvor museet sammen med resten af Odense markerer 150-året for H.C. Andersens død under titlen ”Andersen Forever”. Gravstenen kommer til at indgå i museets helt nye udstilling, der er klar til årets markering og den 4. sæson som Odenses internationale fyrtårn.

 

Udviklingschef for H.C. Andersens Hus, Mads Thagård Runge, siger:

”Ingen steder i verden kommer man så tæt på H.C. Andersen som i Odense, hvor vi nu både har hans fødehjem og den gravsten, der oprindeligt blev placeret på hans grav på Assistens Kirkegård. Gravstenen supplerer den absolut enestående internationale H.C. Andersen-samling, der er i museets varetægt, og vi er meget stolte af at kunne vise den frem.”

 

H.C. Andersens Hus har foreløbig lånt den originale gravsten i fem år. Gravstenen er tilset af Nationalmuseets stenkonservator, før den har fået fast plads i museets nye udstilling, der ved hjælp af en rundhåndet donation på 21 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal netop er blevet færdig til den kommende højsæson.

 

Historien om H.C. Andersens gravsten

Familien Collin, der livet igennem havde været H.C. Andersens trofaste støtter, var også dem, der sørgede for H.C. Andersens gravsted, da han som 70-årig i 1875 døde efter længere tids sygdom. H.C. Andersen blev begravet i familiens gravsted, hvor også vennen Edvard Collin og dennes hustru Henriette Collin senere blev begravet, fortæller seniorforsker Ejnar Stig Askgaard fra Museum Odense:

”Den originale gravsten blev erstattet med en nyhugget kopi på gravstedet på Assistens Kirkegård, efter at den i 1983 ved et uheld blev væltet og knækkede. Denne sten er to gange siden – i 2008 og 2015 – blevet udsat for hærværk og overmalet med slagord. Den originale gravsten har længe været gemt væk på et magasin, indtil Københavns Kommune foreslog at låne den ud til museet.”

Ejnar Stig Askgaard fortæller videre, at H.C. Andersens gravsten altid har været et enkelt monument udformet i rød Nexø-sandsten.

 

HCA gravsten

På gravstenen, der nu er kommet på museum, står de sidste fire verselinjer af tredje strofe i H.C. Andersens digt ”Oldingen” fra 1874. I digtet sætter Andersen spørgsmålstegn ved, om livet er slut ved døden, eller om livet fortsætter på den anden side af døden. Her bekender digteren sig til forestillingen om sjælens udødelighed:

 

”Den Sjæl, Gud i sit Billede har skabt

 Er uforkrænkelig, kan ei gaae tabt;

Vort Jordeliv her er Evighedens Frø,

Vort Legem’ døer, men Sjælen kan ei døe!”

 

Museet fejrer den nye udstilling lørdag den 5. april

H.C. Andersens Hus fejrer den nye udstilling lørdag den 5. april fra 10-14. Har du enten købt billet eller benytter dit årskort, kan du få en gratis introduktion til den nye udstilling ved en af museets inspektører eller formidlere efter først-til-mølle-princippet.

 

Fakta om H.C. Andersens Hus:

    • Museet H.C. Andersens Hus er tegnet af den japanske arkitekt Kengo Kuma.
    • A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilliget 21 mio. kroner til at udvikle og opdatere den eksisterende udstilling.
    • H.C. Andersens Hus er en del af Museum Odense, der siden 2018 har været en selvejende institution bestående af seks enkeltmuseer.
    • Følg med i markeringen af Andersen Forever her.

 

Program for fejringen lørdag den 5. april fra 10-14 i H.C. Andersens Hus

10:00-14:00:   H.C. Andersens Hus åbner med kaffe og kage i Mindehallen.

10:15-13:45: 12 gratis rundvisninger á en times varighed efter først til mølle til dem, der har billet til museet eller årskort. Formidlingsleder Sine Jensen Smed, direktør Henrik Harnow, udviklingschef Mads Thagård Runge og børn- og ungechef Mette Kronborg Vedel Kiilerich viser rundt. OBS! Max 25 pladser pr. rundvisning.

17:00: H.C. Andersens Hus lukker.

 

For yderligere oplysninger kontakt udviklingschef Mads Thagård Runge:

Mail: mtr@odense.dk eller telefon: 2090 1327

Ved brug af fotos: Kreditér venligst Museum Odense.