en
Forfattere

Årskort

 

Besøg Museum Odenses udstillingssteder lige så tit, du vil! Museerne byder på et væld af oplevelser for store og små i løbet af året, og ét besøg er ikke altid nok. Du kan bruge timer på at nyde Den Fynske Landsbys idyl, fordybe dig i H.C. Andersens univers, gå på opdagelse i Carl Nielsens musikalske verden og blive klogere på danmarkshistorien på Møntergården.

VIGTIGT: Du skal huske at bestille billet til H.C. Andersens Hus, selv om du har årskort – det gælder også, hvis du blot ønsker at besøge Ville Vau. Skal du have en ledsager med, vælger du to personer under billettypen.

 

Alle disse fordele får du:

 

  • Fri entré med ledsager* til Museum Odenses udstillingssteder (H.C. Andersens Hus, H.C. Andersens Barndomshjem, Møntergården, Den Fynske Landsby og Carl Nielsens Barndomshjem), hvor du kan deltage i et væld af arrangementer.

 

  • Museum Odenses rigt illustrerede årbog (værdi 250 kr.), som i spændende artikler fortæller om museernes arbejdsområder. Bogen udkommer i april og kan afhentes på alle museerne.

 

  • Ca. 10 årlige eksklusive arrangementer for årskortholdere. Museet er vært ved en lille forfriskning i forbindelse med alle arrangementer.

 

  • Rabat når du handler i museumsbutikkerne. Du får 20% rabat på bøger fra Forlaget Museum Odense og 10% rabat på alle andre varer*.

 

  • Rabat når du besøger andre attraktioner.
    I 2022 sparer du 25 % på entrébilletten til Naturama, Fjord&Bælt, Danmarks Jernbanemuseum og Odense Aafart, og du får 30 % rabat på din billet til Kunstmuseum Brandts. Rabatten gælder for 1 person. Odense Aafart giver også 15 % rabat på leje af deres vandcykler. Vi fortsætter med rabatterne i 2023.

 

  • Elektronisk nyhedsbrev. Tilmeld dig på museum@odense.dk. Vi har også en Facebookside, som du er meget velkommen til at følge. Den hedder @AarskortholdereMuseumOdense

Pris

Pris 395 kr. (fra 1/1-23 er prisen 450 kr.)

Kortet giver adgang for kortholder og én ledsager i et år fra køb.

Du kan købe årskortet  i billetsalget i H.C. Andersens Hus, på Møntergården og i Den Fynske Landsby. Du får kortet med hjem med det samme. 

Du kan også købe årskortet i vores webshop. Årskort købt i webshoppen aktiveres først, når du har hentet dit årskort – dvs. at det først gælder i et år fra afhentningsdatoen. Hvis du gerne vil give et årskort i gave, kan du købe et gavekort i vores webshop. 

Årskortet er personligt og må ikke udlånes til andre. Du kan blive bedt om at vise billed-id, når du besøger museerne. Du skal være fyldt 18 år for at kunne købe årskort.


Fornyelse af årskort

Du kan forny dit årskort i billetsalgene i H.C. Andersens Hus, Den Fynske Landsby og på Møntergården. Hvis du fornyr dit årskort, inden det udløber, sparer du 10 % på prisen. Den nye periode lægges oven i udløbsdatoen. Du kan få rabat på fornyelse fra 60 dage før og frem til udløbsdatoen. Rabatten gælder kun for aktive årskort. Du kan også forny din årskort online, hvis du har oprettet en årskortkonto. Læs mere om oprettelse af årskortkonto i afsnittet herunder.

Udløbsdatoen står ikke længere på årskortet. På den måde undgår vi at skulle skifte plastikkortet ud ved fornyelse. Her finder du en Vejledning til oprettelse af konto (pdf), hvor du bl.a. kan se udløbsdatoen og forny dit årskort online.

* Det med småt

Der er dog ikke fri entré ved arrangementer hvortil der kræves ekstra gebyr, såsom ved teaterforestillinger, H.C. Andersen Festspillene, byvandringer, skumringsture, julearrangementer, visse foredrag og koncerter med forhøjet entre.

Der ydes ikke rabat ved køb af mad- og drikkevarer og allerede nedsatte varer.

 

Persondatapolitik for årskortholdere (pdf)

Særlige arrangementer for årskortholdere

I 2023 kan du glæde dig til at deltage i nedenstående arrangementer. Trykt program udkommer i december, og du kan få et eksemplar, når du næste gang besøger os.

 

Arkæologiens 2022

Torsdag den 19. januar kl. 19-20.30 – Møntergården (Kirkesalen)

I januar starter vi traditionen tro ud med et tilbageblik på arkæologernes arbejde i det forgangne år. Museumsinspektør Maria Lauridsen fortæller om udgravningerne i 2022. Året bød på både store og små udgravninger, men fælles for dem er de mange nye og spændende resultater.
I aftenens foredrag kommer vi til at dykke ned i udgravningerne, og som vanligt vil Maria Lauridsen også medbringe et par udvalgte fund fra året.

___

Udstilling mellem kunst og historie

Onsdag den 8. februar kl. 19-20.30 – Møntergården

I efteråret 2022 åbnede vi på Møntergården en ny, poetisk og lillebitte udstilling med en stor historie på hjerte. Udstillingen ligger i adelsfrøken Pernille Lykkes Fattigboder, som hun lod opføre ved det smalle Møntestræde for ærlige, fattige kvindfolk i 1617. Udstillingen befinder sig i en gråzone mellem historieformidling og kunstinstallation, og denne aften vil museumsinspektør Dyveke Skov Larsen fortælle om meningen med galskaben. Hør om tankerne bag den særegne iscenesættelse med blomstrende papirkunst, talende vægge, poesi, et særligt arkivmøbel og meget mere. Der bliver også tid til historien om det fredede hus, fortællinger om nogle af kvinder, der boede i huset, og et indblik til Odenses utallige fattige før og nu.

___

H.C. Andersen og Mulatten (1840)

Torsdag den 9. marts kl. 19-20.30 – H.C. Andersens Hus

Velkommen til en aften, hvor vi kommer til at pendulere mellem romantikkens København og Caribien. Ved aftenens arrangement fortæller ph.d. og museumsinspektør Sine Jensen Smed om det dramatiske stykke Mulatten, der gik for fulde huse på Det Kongelige Teater i 1840. Stykket er et drama uden lige. Kulissen er den franske plantagekoloni Martinique. Mellem ulmende slaveoprør og brutale plantageejere kan publikum følge den farvede, dannede Horatios  kamp for accept og anerkendelse i et samfund, der kun er optaget af hudfarve. Vi dykker ned i stykket, og vi ser på, hvordan Andersen får flettet sin egen livsfortælling sammen med den farvede Horatios, samtidig med at han får delt bredsider ud til sine litterære rivaler i København.

___

Fredede fortidsminder

Tirsdag den 28. marts kl. 19-20.30 – Møntergården

Hvad er et fredet fortidsminde egentlig, og kender du noget til det arbejde, der foregår med at passe på de fredede fortidsminder, så de også bliver bevaret for kommende generationer? I dette foredrag fortæller museumsinspektør Michael Borre Lundø i billeder om sit arbejde med tilsynet af de fynske fortidsminder. Gravhøje, de store stendysser og jættestuer er nok det, de fleste forbinder med et fredet fortidsminde. Selvom disse også udgør langt den største del, omfatter gruppen af fredede fortidsminder også forsvarsanlæg som Næsbyhoved Slotsbanke, helligkilder, ødekirkegårde, bro- og vejanlæg, ligesom sagnsten, mindesmærker, krigergrave og agerspor også kan være fredede. Alle fortidsminder har iboende fortællinger om fortidens mennesker og deres levevis. Fortællinger som vi alle er en del af og samtidig bør passe rigtig godt på.

Foredraget kan ses som en optakt til arrangementet Dronning Christine og Næsbyhoved Slot, hvor museumsinspektør Mikael Manøe Bjerregård inviterer til en gåtur i dronning Christines fodspor på det fredede fortidsminde Næsbyhoved Slotsbanke.

___

Dronning Christine og Næsbyhoved Slot. Et skjult fortidsminde.

Onsdag den 12. april kl. 18.30-20

I starten af 1500-tallet boede Danmarks dronning i Odense. Først på Næsbyhoved Slot og senere på sin gård i Odense. Her levede hun separeret fra sin mand, kong Hans. Hvilke dramatiske begivenheder bragte hende hertil? Og hvad ved vi i dag om det forsvundne slot, som dengang lå lidt uden for byen? Hvad skete der sidenhen med slottet og slotsbanken? Og hvordan arbejder man i dag med at bevare fortidsminderne i det fynske landskab?

Det kan du høre, når de to arkæologer og museumsinspektører Mikael Manøe Bjerregaard og Michael Borre Lundø viser rundt på voldstedet Næsbyhoved Slot ved Odense Havn.

Mødested: parkeringspladsen ved Kanalvej 52, Odense.

___

Morgenvækning af dyrene i Den Fynske Landsby

Lørdag den 6. maj kl. 8.30-10 – Den Fynske Landsby

Denne morgen gælder det om at være morgenfrisk. Du kan nemlig hjælpe Den Fynske Landsbys landmand med morgenfodringen af alle dyrene. Kom med rundt til alle heste, grise, køer og får og alle de andre vigtige husdyr, som var grundlaget for datidens selvforsyning. Undervejs fortæller landmanden om husdyr før og nu – også i børnehøjde. Når alle dyr er mætte, byder Museum Odense på morgenbrød samt kaffe og te.

I er velkomne til at blive, når Den Fynske Landsby åbner for resten af publikum kl. 10.

Til dette familiearrangement kan du tage op til tre ledsagere med.

___

Smugkig i det nye Carl Nielsen Museet

Onsdag den 24. maj kl. 19-20.30 – Carl Nielsen Museet

Igennem nogle år har Odense været uden et museum for komponisten Carl Nielsen. Det ændres lige om lidt. Eksklusivt kan du som årskortholder få et smugkig i det helt nyindrettede museum, endnu før det er officielt åbnet. Du kan glæde dig til at opleve et museum, hvor Carl Nielsens musik står centralt i både oplevelse og formidling. Museumsinspektør Ida-Marie Vorre viser rundt i museet.

___

Havevandring i H.C. Andersen Haven

Tirsdag den 13. juni kl. 19-20.30 – H.C. Andersens Hus

At vandre, opleve og sanse er essentielle temaer i H.C. Andersens eventyr. I H.C. Andersen Haven sættes den besøgende i centrum. I stedet for at genfortælle de velkendte eventyr lader haven den besøgende indtage hovedrollen og herfra udforske haven og H.C. Andersens eventyrlige univers. Haven er komponeret som en vandring gennem stemninger og atmosfære i en række scenografiske haverum. Kom med på vandring med museumsinspektør Niels Bjørn Friis, og hør, hvordan haven indgår i formidlingen af Andersens univers i H.C. Andersens Hus.

___

Med bæredygtighedsbriller på

Onsdag den 9. august kl. 18.30-20 – Den Fynske Landsby

Den Fynske Landsby er i gang med en transformation med fokus på bæredygtighed, fællesskab og cirkulær levevis. Vi vil være et museum, der giver historisk perspektiv på vor tids største udfordring – nemlig klimakrisen – og samtidig give inspiration til, hvordan vi kan leve vores liv lidt mere bæredygtigt og dermed selv være med til at gøre en forskel. Den Fynske Landsby repræsenterer et samfund, der var bygget op om en cirkulær livsforståelse baseret på årstidens rytme. Og det var et samfund præget af knaphed på ressourcer, så forbrugsmønstret var et helt andet end det, vi kender i dag. Man lavede de fleste ting selv og dyrkede det meste mad i haver og på marker. Og  man udnyttede materialer og råvarer til det yderste gennem genbrug, reparationer, up- og downcycling.

Denne aften vandrer vi igennem Den Fynske Landsby med bæredygtighedsbriller på og undersøger, hvordan vi kan bruge fortiden som inspiration til en mere grøn fremtid.

___

Opdag Odenses oversete historier

Søndag den 3. september kl. 13-14.30 – Møntergården

Kom med på familiebyvandring i Odenses gader, hvor vi undersøger de skjulte tegn og små spor, der gemmer sig fra byens historie. Undervejs finder vi fodspor fra jomfruer i nød, mærker, der beskytter med hekse, og mange flere af byens hemmelige historier … Måske finder vi også noget helt nyt, som inden har fundet før?

Til dette familiearrangement kan du tage op til tre ledsagere med. Voksne kun ifølge med børn – og omvendt.

___

Af det pureste guld

Tirsdag den 26. september kl. 19-20.30 – Møntergården

Mere end 70 kg af det pureste guld blev gravet ned i jorden i århundrederne efter Kristi fødsel. Alene på Fyn er der fundet knap 20 kg guld fordelt på ca. 120 fund. I nogle tilfælde bare en enkelt genstand, i andre indtil 80 stykker guld – og den største skat vejer knap 5 kg. Nedlægningerne består af barrer, mønter og smykker, heriblandt nogle af jernalderens smukkeste stykker kunsthåndværk. Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen har kigget nøjere på dette materiale og giver i foredraget nogle bud på baggrunden for disse spektakulære fund, som er en vigtig kilde til forståelsen af jernalderens samfund og tankegang.

___

Albani Kirke og den tidlige by – del II

Tirsdag den 10. oktober kl. 19-20.30 – Møntergården

Efter at have kigget dybt i arkiver, dagbøger, gamle aviser, fotografier og museets magasin er undersøgelserne om gamle Albani Kirke nu slut. Denne aften kan du høre museumsinspektør Kirstine Haase fortælle om de opdagelser, der blev gjort undervejs. Det viste sig blandt andet, at nogle støvede poser med jord fra udgravninger i 1980’erne rummede hemmeligheden om trækirkens alder og kastede nyt lys over forbindelsen mellem Albani Kirke og Odenses såkaldte dåbsattest fra år 988. Vi skal også se på, hvordan kristendommen udfoldede sig i byen på overgangen mellem vikingetid og middelalder – var skellet mellem hedensk og kristen skarpt, eller rummer de arkæologiske fund en anden fortælling?

___

Syng med Carl Nielsen

Onsdag den 1. november kl. 19-20.30 – Carl Nielsen Museet

Det er spil dansk-uge. Hvad er derfor mere oplagt at dykke ned i end Carl Nielsens sange? De spænder meget bredt. Fra kendte travere som Jeg ved en lærkerede og Jens Vejmand til sange, der i nutiden er gledet ud i glemsel. Museumsinspektør Ida-Marie Vorre står for sangaftenen, hvor vi sammen synger en lang række af disse sange. Der er stort set garanti for at opdage noget nyt!

___

H.C. Andersen og julen

Torsdag den 30. november kl. 19-20.30 – H.C. Andersens Hus

Denne aften i H.C. Andersens Hus fortæller seniorforsker Ejnar Stig Askgaard om juletraditionen i Danmark, hvorledes H.C. Andersen oplevede juledagene blandt sine venner, samt hvordan Andersen bidrog til julens festligheder.

___

Ret til ændringer forbeholdes.

Du er velkommen til at tage en ledsager med til arrangementerne. Til nogle af arrangementerne kan du endda tage op til tre ledsagere med. Det vil typisk være til arrangementer, der er rettet mod familier.

Museum Odense er vært ved en forfriskning i pausen.

Tilmelding er nødvendig på tlf. 6551 4601 eller på museum@odense.dk. Tilmelding tidligst en måned før det enkelte arrangement finder sted.

Oplys venligst dit årskortnummer ved tilmelding. Har du et af de nye årskort med stregkode på, bedes du oplyse de sidste fire cifre i det tal, der står lige over stregkoden.