Besøg Museum Odenses udstillingssteder lige så tit, du vil! Museerne byder på et væld af oplevelser for store og små i løbet af året, og ét besøg er ikke altid nok. Du kan bruge timer på at nyde Den Fynske Landsbys idyl, fordybe dig i H.C. Andersens univers, gå på opdagelse i Carl Nielsens musikalske verden og blive klogere på danmarkshistorien på TID – Museum for Odense.
VIGTIGT: Du skal huske at bestille billet til H.C. Andersens Hus, selv om du har årskort – det gælder også, hvis du blot ønsker at besøge Ville Vau. Skal du have en ledsager med, vælger du to personer under billettypen.
Årskort 1+1
PRIS: 450,-
Adgang for dig og en ledsager til Museum Odenses 6 museer i et helt år. Børn under 18 år er gratis.
Årskort 2+2
PRIS: 595,-
Adgang to personer på samme adresse samt to ledsagere til Museum Odenses 6 museer i et helt år. Børn under 18 år er gratis.
Årskort Ung
PRIS: 275,-
Adgang for dig under 30 år og en ledsager (under 30) til Museum Odenses 6 museer i et helt år. Børn under 18 år er gratis.
Du kan købe årskortet i billetsalget i H.C. Andersens Hus, TID – Museum for Odense, på Carl Nielsen Museet og i Den Fynske Landsby. Du får kortet med hjem med det samme.
Du kan også købe årskortet i vores webshop. Årskort købt i webshoppen aktiveres først, når du har hentet dit årskort – dvs. at det først gælder i et år fra afhentningsdatoen. Hvis du gerne vil give et årskort i gave, kan du købe et gavekort i vores webshop.
Årskortet er personligt og må ikke udlånes til andre. Du kan blive bedt om at vise billed-id, når du besøger museerne. Du skal være fyldt 18 år for at kunne købe årskort.
Fornyelse af årskort
Du kan forny dit årskort i billetsalgene i H.C. Andersens Hus, Den Fynske Landsby, på Carl Nielsen Museet og på TID – Museum for Odense. Hvis du fornyr dit årskort, inden det udløber, sparer du 10 % på prisen. Det vil sige at:
Den nye periode lægges oven i udløbsdatoen. Du kan få rabat på fornyelse fra 30 dage før og frem til udløbsdatoen. Rabatten gælder kun for aktive årskort. Du kan også forny dit årskort online, hvis du har oprettet en årskortkonto. Læs mere om oprettelse af årskortkonto i afsnittet herunder.
Udløbsdatoen står ikke længere på årskortet. På den måde undgår vi at skulle skifte plastikkortet ud ved fornyelse. Her finder du en Vejledning til oprettelse af konto (pdf), hvor du bl.a. kan se udløbsdatoen og forny dit årskort online.
Med et Årskort 1+1 kan du medbringe een ledsager, med et Årskort 2+2 kan I medbringe 2 ledsagere pr. husstand og med et Årskort Ung kan du medbringe 1 ledsager, men vedkomne skal være under 30 år.
Der er dog ikke fri entré ved arrangementer hvortil der kræves ekstra gebyr, såsom ved teaterforestillinger, H.C. Andersen Festspillene, byvandringer, skumringsture, julearrangementer, visse foredrag og koncerter med forhøjet entre.
Der ydes ikke rabat ved køb af mad- og drikkevarer og allerede nedsatte varer.
I 2025 kan du glæde dig til at deltage i nedenstående arrangementer. Du er velkommen til at hente et trykt eksemplar, når du besøger os næste gang.
Se programmet som pdf her.
OBS ændringer ift. folder:
Arrangementet ‘Vandring i Freltofte Mose’ er flyttet fra d. 22. maj til d. 30. april 2025.
___
Nonnebakken – Odenses Skjulte Verdensarv
Torsdag 16. januar kl. 19.00 – 20.30
I december 2024 udkom et omfattende tobindsværk om vikingeborgen Nonnebakken. Værket markerer afslutningen på 10 års intensiv forskning, og i dette foredrag deler udviklingschef Mads Runge de vigtigste indsigter fra studierne.
Foredraget giver et unikt indblik i Nonnebakkens betydning som en central del af Odenses historie som vikingeby. Der kigges også mod stedets fremtidige formidling og betydningen for historien med Odense som vikingeby. Dette er en sjælden mulighed for at dykke ned i fortidens hemmeligheder og Fyns første verdensarvssted.
Mødested: TID, Møntestræde 1 via porten i Sortebrødre Stræde, 5000 Odense C – mødelokale Kirkesalen. Porten åbner 15 minutter før arrangementet starter.
___
Årets arkæologiske highlights
Onsdag 29. januar kl. 19.00 – 21.00
Hvilke arkæologiske fund blev gjort på Fyn i 2024?
Gå ikke glip af den spændende gennemgang af årets største arkæologiske opdagelser på Fyn, når museumsinspektør og teamleder for Museum Odenses arkæologer, Maria Lauridsen, tager dig med tilbage i tiden. Hør om de fund, der kaster nyt lys over vores fælles fortid, og oplev historien
blive levende igen.
Mødested: TID, Møntestræde 1 via porten i Sortebrødre Stræde, 5000 Odense C – mødelokale Kirkesalen. Porten åbner 15 minutter før arrangementet starter.
___
Farvel til MOR!
Onsdag 19. februar kl. 19.00 – 20.30
Særudstillingen MOR! og forskningsprojektet bag er ved at nå sin afslutning. Museumsinspektør Camilla Schjerning inviterer indenfor i udstillingen og gør status over projektets resultater. Gennem udstillingen har gæsterne bidraget med deres egne historier, og vi har set, hvordan moderskabets
mange facetter har ændret sig over tid.
Camilla Schjerning fortæller om oplevelsen med at indsamle og formidle private, og ofte følsomme livshistorier samt reflekterer over, om vi nåede i mål med det, vi gerne ville med projektet, nemlig at skabe en samtale på tværs af generationer om moderskabets historie. Vi ser tilbage på udstillingens højdepunkter, diskuterer projektets resultater, og takker alle, der har delt deres oplevelser.
Mødested: TID, Møntestræde 1 via porten i Sortebrødre Stræde, 5000 Odense C – mødelokale Nyborgladen. Porten åbner 15 minutter før arrangementet starter.
___
På sporet af Knud den Hellige
Tirsdag 18. marts kl. 19.00 – 20.30
Museum Odense har fået oversat en glemt latinsk krønike om Knud den Hellige til engelsk. Teksten indeholder en række unikke oplysninger, der kan hjælpe arkæologerne i deres arbejde. Men er den gamle tekst en pålidelig kilde til de faktiske forhold på Knud den Helliges tid?
Denne aften går vi sammen med museumsinspektør Mikael Manøe Bjerregaard på jagt efter spor i krøniken og ser på, om arkæologiske fund fra de seneste 60 år passer sammen med teksten fra middelalderen. Kan vi stole på middelalderens beretninger, eller fortæller fundene en anden historie?
Dyk ned i mysterierne omkring en af Danmarks mest fascinerende konger.
Mødested: TID, Møntestræde 1 via porten i Sortebrødre Stræde, 5000 Odense C – mødelokale Mønten. Porten åbner 15 minutter før arrangementet starter.
___
Vandring til Freltofte Mose
Onsdag d. 30. april kl. 17.00 – 20.00
Få en unik oplevelse på rute 3 af Carl Nielsens Camino, der begynder ved Carl Nielsens Barndomshjem. Denne ni kilometer lange lydvandring kombinerer naturens skønhed med fascinerende fortællinger og nyfortolkninger af Carl Nielsens musik. Museumsinspektør Ida-Marie Vorre vil indlede turen med en introduktion til barndomshjemmet, inden vi går en tur fyldt med uventede naturoplevelser og musikalsk fordybelse. Se mere her: carlnielsenscamino.dk
Mødested: Carl Nielsens Barndomshjem, Odensevej 2A, 5792 Årslev. Turen slutter ved Freltofte Fælled, Freltoftevej 10, 5792 Årslev. Deltagere sørger selv for transport til og fra arrangementet.
Praktisk info: Download gerne app’en Useeum hjemmefra. Medbring opladt telefon, evt. powerbank, hovedtelefoner, praktisk tøj og vandresko, der kan klare eventuelle mudrede passager. Ruten er IKKE egnet for kørestolsbrugere og gangbesværede.
___
Kom bag om ny særudstilling i H.C. Andersens Hus
Tirsdag 6. maj kl. 19.00 – 20.30
Den 4. august 2025 markerer 150-årsdagen for H.C. Andersens død, og i den anledning åbner H.C. Andersens Hus en særudstilling, der udforsker temaerne liv, død, erindring og efterliv i Andersens værker.
Denne aften vil formidlingsleder Sine Jensen Smed præsentere de idéer og overvejelser, der har formet udstillingen. Hun vil også dykke ned i nogle af de originale genstande, man kan møde i udstillingen, f.eks. manuskriptet ”Den sidste Perle”, som museet erhvervede sig i efteråret 2024. Eventyret er ikke så kendt, men hører til blandt et af H.C. Andersens smukkeste og handler om, hvordan døden og sorgen er en del af livet og noget, som vi alle kommer til at opleve.
Mødested: H.C. Andersens Hus, Atelieret. Ved ankomst benyttes Læringsuniversets indgang (Bygningen lige ved siden af Café Deilig). Adressen er H.C. Andersens Haven 7, 5000 Odense C. Døren åbner 15 min. før arrangementet begynder.
___
Var det historiske landbrug bæredygtigt?
Onsdag 4. juni kl. 19.00 – 21.00
Diskussionen om dansk landbrug har sjældent været så livlig og allestedsnærværende som i disse år. Centralt står spørgsmålet om, hvor bæredygtigt nutidens landbrug er: Denne aften vil Den Fynske Landsby kaste lys over, hvor bæredygtigt landbruget var i et historisk perspektiv.
Aftenen begynder med et oplæg ved museumsinspektør Peder Dam, der vil tage os med gennem landbrugshistorien med fokus på balancen mellem produktivitet og bæredygtighed. Efter en pause med lidt til ganen viser Den Fynske Landsbys landmand rundt og fortæller om at drive et ’historisk landbrug’ i en moderne verden.
Mødested: Den Fynske Landsby – Besøgscentret. Sejerskovvej 20, 5260 Odense SV.
___
Smugkig på ny Anne Marie Carl-Nielsen udstilling
Tirsdag 17. juni kl. 19.00 – 20.30
I 2025 åbner en ny, permanent udstilling om Anne Marie Carl-Nielsen på bymuseet TID. Museumsinspektør Ida-Marie Vorre og udviklingschef for TID Mette Stauersbøl Mogensen
giver et smugkig ind i den kommende Anne Marie Carl-Nielsen udstilling, inden den åbner.
Det er første gang, billedhuggeren får en blivende udstilling i eget navn. Oplev bredden i hendes kunstneriske virke fra de små livfulde dyrestatuetter til de store monumenter som Rytterstatuen af Chr. IX. Og hør om, hvad der gjorde Anne Marie Carl-Nielsen særlig – både som kunstner og
menneske.
Mødested: TID, Møntestræde 1, 5000 Odense C – ved billetsalget. Der er indgang via porten Møntestræde 1 – porten åbner 15 minutter før arrangementet starter.
___
Spændende vikingevandretur for børnefamilier
Lørdag 23. august kl. 10.00 – 12.00
Sammen med formidlingsdesigner Christine Sonne-Jensen dykker vi ned i vikingernes verden med spændende historier og aktiviteter, hvor børn og voksne kan lære om livet i Odense for mere end 1000 år siden.
Perfekt for nysgerrige børnefamilier, der vil have en sjov og anderledes oplevelse sammen.
Vi starter ved Nonnebakken, og turen slutter i udstillingen på TID.
Mødested: Græsplænen mellem Nonnebakken 6 og Odense Å, 5000 Odense C. Turen slutter i udstillingen på TID, Møntestræde 1, 5000 Odense C.
Praktisk info: Længde ca. 2-3 km. Husk praktisk tøj og fodtøj, der passer til vejret.
___
Tag med letbanen til fortiden
Tirsdag 16. september kl. 14.30 – 15.45
Arkæolog og museumsinspektør Poul Baltzer Heide er rejseleder på turen, der fører os fra det frodige opland og de tidlige anslag til en by, igennem vikingetiden og frem til drabet på Knud den Hellige i 1086.
Letbanen bringer os ubesværet gennem byen og giver plads til at koncentrere sig om de små og store spor og fortællinger, vi møder på vores vej.
Mødested: Letbanestoppet ODEON, Odeons Kvarter 1, 5000 Odense C. Turen slutter på Albani Torv.
Praktisk info: Gæster sørger selv for gyldig billet til letbanen – rejsekort, pendlerkort el. enkeltbillet. Der køres til tiden, og vi anbefaler derfor fremmøde i god tid.
___
Et svært dilemma: Pigeskole vs. fællesskole?
Tirsdag 7. oktober kl. 19.00 – 20.30
I anden halvdel af 1800-tallet blev der oprettet pigeskoler i provinsens købstæder. Pigeskolerne var et nybrud, der banede vejen for kvinders adgang til højere uddannelse.
Skolerne skulle forberede pigerne på husmoderrollen og erhvervsarbejde og måske ligefrem til videre studier.
I 1903 kom pigeskolerne til debat. Almenskoleloven gav kvinder adgang til videregående uddannelse, men satte samtidig pigeskolerne overfor et dilemma: Skulle man satse på den nye fælles skole for både drenge og piger?
I aftenens foredrag fortæller Mikael Frausing fra Museum Silkeborg og Sissel Fossat fra Museum Odense om Theodora Lang, Marie Jørgensen, Louise Winteler og deres skoler.
Mødested: TID, Møntestræde 1 via porten i Sortebrødre Stræde, 5000 Odense C – mødelokale Kirkesalen. Porten åbner 15 minutter før arrangementet starter.
___
Pest og andre problemer
Torsdag 30. oktober kl. 19.00 – 20.30
I et nyt forskningsprojekt er vi gået helt tæt på indbyggerne i middelalderens Odense for at undersøge, hvilke konsekvenser kriser som f.eks. pest, et koldere klima og uroligheder havde for både individer og samfund i datidens Odense.
Sammen med biologiske antropologer fra Syddansk Universitet har vi blandt andet kigget på mere end 1500 begravelser fra Odense by, der er udgravet gennem de sidste årtier.
Foredraget, der holdes af forskningsleder Kirstine Haase, præsenterer de foreløbige resultater og fremtidige perspektiver i forskningsprojektet, der er finansieret af Augustinus Fonden og løber frem til 2027.
Mødested: TID, Møntestræde 1 via porten i Sortebrødre Stræde, 5000 Odense C – mødelokale Nyborgladen. Porten åbner 15 minutter før arrangementet starter.
___
Kunne vikingerne sejle til Nonnebakken?
Tirsdag 4. november kl. 19.00 – 20.30
Vidste du, at visen ”Vi sejled’ op ad åen” er skrevet om Odense Å? Faktisk har åen altid spillet en central rolle i byens historie, og i vikingetiden var den måske ligefrem en vigtig færdselsåre. Men kunne vikingerne faktisk sejle hele vejen til Nonnebakken og Odense? Dette vil museumsinspektør
Mogens Bo Henriksen fortælle om i aftenens foredrag.
I mange myter og fortællinger om byens og ringborgens oprindelse, er åen en vigtig færdselsåre. Derfor er byen og vikingeborgen Nonnebakken vokset frem ved åen, der på en gang var områdets livsnerve og begrænsning.
I forbindelse med forskningsprojektet om Nonnebakken har vi fokus på åens betydning i vikingetiden. Nu løfter vi sløret for, hvordan vikingernes liv omkring åen kunne have set ud.
Mødested: TID, Møntestræde 1 via porten i Sortebrødre Stræde, 5000 Odense C – mødelokale Kirkesalen. Porten åbner 15 minutter før arrangementet starter.
___
Julestemning på TID – ind bag kulisserne
Tirsdag 25. november kl. 17.00 – 18.30
Kom i julehumør med et eksklusivt sneak peek på julestemningen på TID i 2025.
Oplev årets julepynt, charmerende nisser og en atmosfære fyldt med hygge og historie. Som en del af arrangementet kan du få taget sjove billeder til årets julekort i Børnenes Baggård. Tag hele familien med og vær blandt de første til at få et glimt af, hvad der venter til jul.
Formidlingsdesigner Christine Sonne-Jensen og museumsinspektør Poul Baltzer Heide står klar til at byde dig velkommen til en aften fyldt med juleglæde og festligheder.
Mødested: TID, Møntestræde 1 via porten i Sortebrødre Stræde, 5000 Odense C – Børnenes Baggård. Porten åbner 15 minutter før arrangementet starter.
___
Ret til ændringer forbeholdes.
Du er velkommen til at tage en ledsager med til arrangementerne. Til nogle af arrangementerne kan du endda tage op til tre ledsagere med. Det vil typisk være til arrangementer, der er rettet mod familier.
Tilmelding er nødvendig på tlf. 6551 4601 eller på museum@odense.dk. Tilmelding tidligst en måned før det enkelte arrangement finder sted.
Oplys venligst dit årskortnummer ved tilmelding. Har du et af de nye årskort med stregkode på, bedes du oplyse de sidste fire cifre i det tal, der står lige over stregkoden.