Sortebrødre Torv i Odense er yderst velegnet til at demonstrere og synliggøre byens historie fra middelalderen og frem til i dag og samtidig fremstå som en illustration af, hvorledes et byrum gennemgribende kan forandres over tid – set i et historisk perspektiv.
Arkæologiske udgravninger har dokumenteret udstrækningen af det store klosterkompleks – Sortebrødre Kloster – der som katolsk institution blev opløst i forbindelse med reformationen i 1536. Sortebrødre Torv har i nyere tid lagt brosten til et teater, hvor H.C. Andersen fik sin debut som skuespiller, kreaturmarked, grøntsagsmarked (senere udviklet til GASA), en markedsplads der også blev brugt som cirkusplads, det årlige Sct. Knuds Marked og fra 1936 multiarenaen Fyens Forum, der frem til 1978 rummede arrangementer fra messer til cykelløb, boksestævner og rockkoncerter.
Sortebrødre Torv bliver det fysiske omdrejningspunkt for den kommende musiske bydel øst for den nuværende Thomas B. Thriges Gade. Bydelen er i dag et aktivt område med torvehandel og vil også fremover være krydsfelt for de mange gående og cyklende med ærinde til én eller flere af de eksisterende og kommende institutioner: Det kulturhistoriske museum Møntergården, H.C. Andersens Hus, Børnekulturhuset Fyrtøjet, Carl Nielsen Museet, Koncerthuset, det kommende Musik- og Teaterhus, Det Fynske Musikkonservatorium og grøntmarkedet.
Med disse institutioner dannes et spændende byrum med et kreativt og rekreativt miljø – et alternativ til gågadens forretningsliv. Med Sortebrødre Torv som centrum i denne kulturhistoriske bydel vil det være oplagt at nytænke formidlingen af byens historie – og ikke mindst det gennem tiderne foranderlige byrum – gennem en 24-timers eksponering af bevarede og for længst forsvundne bygninger. Ønsket er at skabe grundlag for en bedre forståelse af de bymæssige ændringer, der kan opleves i vores egen tid.
Kikhuller til historien
Konkret er det tanken at skabe en informationsø, hvor der gennem tekst, billeder og digital formidling kombineret med eksempelvis lysdiodemarkeringer af tidligere bygninger fortælles om pladsens historie døgnet rundt. Ud over informationsøen vil der være mulighed for at se udvalgte dele af Sortebrødre Kloster (klostergang, køkken, vægfundamenter, begravelser m.v.) gennem glasdækkede “kighuller”.
On location-formidlingen tilknyttes såvel en webbaseret formidling af Sortebrødre Torvs historie som den nye middelalder- og renæssanceudstilling Byens Liv, der åbnede på Møntergården i juni 2009. I denne udstilling – få meter fra Sortebrødre Torv – indgår Sortebrødre Kloster med et selvstændigt udstillingsrum, hvor der gives mulighed for et virtuelt 3D-besøg i det oprindelige kloster.
Der er således mulighed for at koble udstilling, webformidling og lokalitet i en unik formidlingsmæssig sammenhæng, hvor viden tilgængeliggøres på forskellige niveauer og med forskellige virkemidler – og dermed målgrupper.
Formidlingsø og kighuller vil ligge tæt ved Møntergårdens nye udstillingsbygning (åbner 2012) og vil således dels virke som historisk information on location, dels som “reklamesøjle” for det historiske museum.
Fra kloster til grønttorv
Sortebrødre Torv har som byrum forandret sig markant gennem århundrederne fra middelalderen til i dag og rummer derfor store potentialer for en sammenhængende og målrettet formidling af Odenses foranderlighed fra de ældste tider til i dag.
Udvalgte historiske tidshorisonter viser torveområdets udvikling fra tidlig middelalder til i dag. Nedslagspunkterne sætter torvets udvikling ind i en større sammenhæng og skaber grundlag for en spændende og illustrativ formidling af byens udvikling: