prev_slide
next_slide

Tidligt bogtryk af Anton Koberger med kommentarer til 1. og 2. Mosebog, ca. 1485

Registreringen omfatter to sider af en inkunabel med kommentarer til 1. og 2. Mosebog fra ca. 1485. Trykt af Koberger i Augsburg. Initialerne er håndtegnede. Teksten står i midterfeltet og kommentarerne med mindre typer i randen. Tegningen viser israelernes lejr under vandringen i ørkenen. Øst er opad på tegningen. Standen er god. Titel: Kommentarer til 1. og 2. Mosebog Tryk: Kohberger, Augsburg Vedr.: Del af Inkunabel Format: 220 X 305 mm Periode: Ca. 1485

Biblen og bogtrykkets tidligste barndom hænger uløseligt sammen, og den tidligste trykte bog vi kender fra Europa, er netop Biblen. Her er der tale om to sider af det, man kalder en inkunabel med kommentarer til 1. og 2. Mosebog. Trykket er fremstillet af den tyske bogtrykker Anton Koberger i Augsburg omkring 1485. Inkunabel betyder vuggetryk og henviser til at der her er tale om et helt tidligt tryk, hvor stilen stadig minder meget om de håndskrevne bøger munkene tidligere havde fremstillet. Den latinske tekst står i midterfeltet og kommentarerne findes i randen. Tegningen viser israelernes lejr under vandringen i ørkenen. Til forskel fra moderne kort peger øst opad på kortet.
Datering: 1484 - 1484
Ophavsmand: Koberger, Anton
Motiv:
Sted: Augsburg
Fremstillingsteknik:
Størrelse: længde: 22 centimeter, bredde: 305 centimeter
Materiale:
Farver:
Genstandsnummer: DMM/00121x111404
Samlinger: Mediehistorisk samling
Sag: Bøger, tryksager, xylografiske klodser og kobbertryk fra Erik Dal
Sagsbeskrivelse: Danmarks Grafiske Museum fik allerede i 1982 kontakt til dr. phil Erik Dal, en af Danmarks bedste bog- og litteraturhistorikere, og kunne i de følgende mange år trække på hans store viden og kontaktnet. I årenes løb indtil hans død i 2006 modtog museet en stor del af hans fagbogsamling. Desuden skænkede han xylografiske klodser, bl.a. fra xylograf F. Hendriksens virksomhed. Desuden har museet fået bøger m.v., trykt hos hans ven Poul Kristensen i Herning. Erik Dal og Poul Kristensen havde gennem mange år et tæt samarbejde om bogfremstilling. Desuden var Erik Dal en overgang bestyrelsesformand af aktieselskabet Poul Kristensen A/S.