prev_slide
next_slide

Skruedaler med modebilleder

Skruedaler med indlagte billeder. Tekst i møntudstilling, introduktionsplanche om mærkværdigheder: 1600-tals skruedaler fra Augsburg. Mønten indeholder en kvindes modealmanak malet på marieglas. Skruedaler: en større mønt (daler) med gevind påsat kanten, så den kan sættes sammen med en tilsvarende. Enten udhulede man en mønt og monterede den på en tilsvarende ved at der blev graveret gevind i kanten, eller også blev én mønt delt så avers og revers var to dele, der begge blev påsat gevind. Inde i mønten kunne man så opbevare miniature-genstande, eller der blev lagt marieglas eller papir ind, hvorpå der var malet små motiver.

I Odense Bys Museers samling findes en mønt, der er helt anderledes end andre mønter. Mønten er en tysk daler, der viser Ferdinand den 3., tysk -romersk kejser 1637-57. Ved nærmere eftersyn kan mønten skilles ad, og inde i den ligger små gennemsigtige plader af spaltet glimmer, også kaldt ”marieglas”. På en plade er malet en kvindefigurer, og på de andre plader er malet dragter, sådan at de enkeltvis kan lægges oven på kvindefiguren, der så skifter tøj, ligesom en på en påklædningsdukke. Motiverne er: brud, en frue til bryllup, en håndværksfrue, der går til bryllup, fornem jomfru til bryllup, fornem frue om vinteren, håndværksfrue om vinteren, en katolsk frue på vej til kirke, jordemor bærer barn til dåben, en grædekone, en tjenestepige og en jomfru på spadseretur. Sådanne dalere cirkulerede i Europa i midten af 1600-tallet, og de var en slags modejournal, hvor man kunne se hvordan tidens trends. Det er sjældent at alle billederne er velbevarede som på dette eksemplar.
Datering: 1600 - 1700
Ophavsmand:
Motiv:
Sted:
Fremstillingsteknik:
Størrelse: diameter: 41 centimeter, tykkelse: 4 centimeter
Materiale: Metal
Farver:
Genstandsnummer: KMO/2006/0033x0002
Samlinger: Historisk samling
Sag: Genstande fra møntudstilling
Sagsbeskrivelse: Sagen brugt til registrering af genstande fra den nedpakkede møntudstilling. Der findes muligvis gamle registreringsnumre til genstandene, men de har ikke kunnet findes.