en

Forsøg 3 – Lejre 1990

I oktober 1990 kremerede jeg et svin på et bål i Sagnlandet Lejre. Formålet med afbrændingen var at rekonstruere en jernalderkremering. Bålet bestod af ca. 1 rummeter træ, og det blev stabiliseret med fire nedbankede pæle. Den ca. 1,2×1,2 m store opstabling blev opbygget over en 20 cm dyb grube i jorden, og på toppen blev et 63 kg tungt svin placeret. Ved siden af grisen blev der placeret to kopier af jernalderlerkar samt flere kopier af glasperler.

15 minutter efter optændingen var hele bålet omspændt af flammer, og allerede efter en halv time kunne man se de første fribrændte knogler. Bålet røg og lugtede kun ganske lidt. Efter 4½ time var bålet i store træk brændt ned, og gløder, aske og forkullede rester af svinekroppen lå nu i den grube, som bålet var opført over.

Det nedbrændte bål strakte sig over ca. 2×1,5 m, men kun omkring gruben i midten var der et egentligt lag af trækul og brændte knogler. Resten var en tynd film af støvfin aske. Bålet var altså sunket lodret sammen under forbrændingen og havde efterladt en plamage, der ikke var væsentligt større end opstablingen.

Efter opmålingen blev bålet dækket til med henblik på senere udgravning.

Nedenfor ses billeder fra forsøget i Lejre i 1990.

 

Mere 'Arkæologi og forskning'

Viden

Søg i alle artikler
Mest søgte emner:
H.C. AndersenCarl NielsenArkæologiNonnebakkenHistorieDen Fynske Landsbyflere...