en

Vollsmoses rødder – Tidsmaskinen Rejsen til Stenalderen

I de 3 dage før påsken stod Pyramidens aktiviteter i fortidens tegn.
Der blev undersøgt med metaldektektor, den blev foretaget en tidrejse tilbage til stenalderen og der blev lavet mad på bål som i jernalderen.
Alle aktiviterne mundede ud i en 14 dages udstilling i Vollsmose Centeret fra 3. maj 2012.

Vollsmoses

cc by-sa
Vollsmoses rødder

“Et skridt til – igennem tidsporten – og du er i slutningen af stenalderen for 4000 år siden.”  Sådan lød opfordringen til børnene i fritidsklubben Pyramiden i Vollsmose i påskeferien. Mange tog skridtet. Tilbage i stenalderen fik de “stenaldertøj” på og kom sammen med et par ponyer på en rejse rundt i stenalderens verden. Først skulle de kværne korn til mel og karte uld. Med disse varer og rav i pose ved bæltet mødte de en handelsmand, der fristede dem med kostbare ting af bronze. Han var svær at handle med. En ville sælge sin søster. Det gik ikke. I stedet blev en ven solgt. Han blev handelsmandens slave! På deres videre færd mødte de en gode, den tids imam eller præst, hvor de ofrede til guderne for at få en god høst. Om deres bønner er blevet hørt vides ikke. Børnene vendte tilbage og gik igennem tidsporten til nutiden, lidt klogere på hvordan livet var i stenalderen. “De havde ikke maskiner”, og “det var megahårdt at kværne korn til mel”.

Dagen før havde børnene været ude med detektorer for at finde metaller. Vi fik hjælp af to garvede detektorfolk fra den amatørarkæologiske forening Harja. Jævnligt hørtes detektorens bippen. Der blev gravet ned. Hvad kunne det være? Blandt fundene var en 25 øre fra 1991. Den var ni år ældre end finderen. En ting var så stor, at den ikke lige kunne graves op. Næste dag vendte et par nysgerrige drenge tilbage. Nu lykkedes det. En hegnspæl dukkede frem af jorden.

Mad er altid godt. Vi sluttede derfor af med en dag omkring bålet med leg og mad. En oksesteg blev stegt i en jordovn, to kyllinger roteredes over bålstedet, og fladbrød blev bagt i bålets gløder. Mens nogle tog sig af maden, havde andre gang i gamle lege. Hvem kan hinkende skubbe de andre ud af en tovring lagt ud på jorden? Det hændte, at det var den store, der først mistede balancen.

Alle dage var børnene ivrige amatørfotografer. Deres fund, fotos og historier blev udstillet i Vollsmose Centeret i maj 2013.

Stemningsbilleder fra dagen:

Arkæologen

cc by-sa
Arkæologen viser ting fra stenalderen til børnene før de skal afsted på tidsrejsen.

 

De

cc by-sa
De tidsrejsende på besøg hos Goden, før der skal givet et offer i mosen.

 

Grutning

cc by-sa
Grutning af korn på tidsrejsen. Der skal lægges krafter i før kornet bliver til mel.
Kartning

cc by-sa
Kartning af uld kunne ikke foregå på stenaldermaner. Så der blev brugt mere moderne redskaber. Men det er stadig et krævende arbejde.

 

Vores

cc by-sa
Vores tidsrejende får besøg af en fremmedartet handelsmand, som vil sælge dem bronzesmykker og -knive. Ingen af vores tidrejsende ville sælge deres heste, men drengen på billedet med smykkerne i hånden er blevet ‘solgt’ til handelsmanden for en bronzearmring.

Mere 'Arkæologiske fortællinger'

Viden

Søg i alle artikler
Mest søgte emner:
H.C. AndersenCarl NielsenArkæologiNonnebakkenHistorieDen Fynske Landsbyflere...