Det er altid nervepirrende, når dansk og international kulturarv kommer til salg i udlandet: Vil det lykkes at vinde genstandene tilbage på danske hænder – og dermed sikre bevaring og formidling af kulturarven og skabe mulighed for at stille den til rådighed for forskning? Sådan er situationen, når emnet er H.C. Andersen.
Takket være rundhåndet støtte fra Augustinus Fonden lykkedes det tirsdag aften Museum Odense i skarp konkurrence med danske og udenlandske konkurrenter at erhverve værdifulde H.C. Andersen-genstande til Danmark, hvor de kommer til at indgå i den store samling, der udgør kulturarven knyttet til vores litterære verdensnavn H.C. Andersen. Med det nye køb styrker museet sin autoritative samling.
Der er tale om 10 forskellige genstande, som museet nu kan føje til sin samling. Genstandene tæller alt fra et eventyr dedikeret af H.C. Andersen til en ung Georg Brandes – to internationale litteraturnavne, der mødes i én genstand, et hidtil ukendt fotografi af H.C. Andersen fra 1861 og en indtil nu ukendt portrættegning fra 1852. Desuden erhvervede museet et veloplagt brev fra H.C. Andersen til veninden Louise Bille. Flere af genstandene kalder museets seniorforsker Ejnar Stig Askgaard for ”enestående national og international kulturarv”.
Genstandene stammer fra den amerikanske samler, antikvar Justin G. Schiller, som havde valgt at sætte sin omfattende samling til salg via det internationale auktionshus Bonhams. Der var stor spænding under auktionen, hvor Museum Odense kun én gang blev overbudt. Støtten fra Augustinus Fonden giver netop museet en handlekraft i disse højspændte situationer, hvor dansk kulturarv meget let kan ende på udenlandske hænder og dermed er uden for offentlighedens adgang i årtier, inden de – måske – igen dukker op på auktion eller i værste fald aldrig ses igen.
Derfor var det også en yderst tilfreds direktør for Museum Odense, Henrik Harnow og hans kolleger, som havde en anderledes spændende dag på kontoret. Henrik Harnow siger:
”Det er uhyre sjældent, at så fin en samling bliver sat til salg, og derfor er det en fantastisk mulighed for museet til at indlemme vigtig dansk kulturarv i samlingen. Vinduet er åbent for en stund, og derefter måske igen lukket i 50 år. Det er vigtigt for os at sikre genstandene på museets hænder, så gæster kan få en endnu rigere oplevelse i H.C. Andersens Hus i Odense og i et større perspektiv, fordi genstandene kommer i faguddannede konservatorers kyndige hænder, opbevares i sikrede og klimastyrede magasiner og udstillinger og ikke mindst bliver offentligt tilgængelige.”
Augustinus Fondens støtte er afgørende
Det er anden gang inden for kort tid, Museum Odense har haft mulighed for at byde på genstande af stor betydning for museet og for dansk og international kulturarv. Så sent som i august 2024 lykkedes det museet måde at erhverve manuskriptet til et af H.C. Andersens mindre kendte eventyr, Den sidste Perle. Begge gange er det sket med betydelig økonomisk støtte fra Augustinus Fonden.
Henrik Harnow siger:
”Det er altafgørende for os at opleve Augustinus Fondens opbakning, når sådanne genstande kommer indenfor rækkevidde. Uden støtten herfra ville det ikke være muligt for os at byde med på auktioner, og dermed ville umistelig dansk kulturarv forblive på udenlandske hænder. Vi er utroligt taknemmelige for at opleve en dedikeret opbakning fra Augustinus Fonden til at sikre national kulturarv til Danmark.”
Ifølge udviklingschef i H.C. Andersens Hus, Mads Thagård Runge, er det vigtigt for museet at få genstandene med i samlingen for at sikre det høje niveau i den fortløbende og konstante forskning i H.C. Andersens liv og værker. Mads Thagård Runge siger:
”Med 10 nye helt særlige juveler i samlingen fastholder vi vores internationale, autoritative position som førende samling for H.C. Andersen. Vi glæder os til at kunne dykke endnu længere ned i verdensforfatterens litterære univers, og vi glæder os til at kunne vise vores 200.000 årlige gæster nye fine ting, som aldrig før er blevet udstillet.”
Fakta:
Museum Odense sikrede sig med støtte fra Augustinus Fonden 10 særlige genstande ved en onlineauktion hos auktionshuset Bonhams.
Museum Odense varetager den største eksisterende samling af H.C. Andersen-genstande, som museet udstiller i H.C. Andersens Hus.
De 10 nye genstande vil blive udstillet i H.C. Andersens Hus i løbet af 2025, der er 150-året for H.C. Andersens død.
Museum Odenses køb på Bonham-auktionen: