Forfattere

Om H.C. Andersen og Neros grav

En rettelse til Anderseniana, 2. række, bind III, side 353-54

Poul Høybye

Mit forsøg på at rekonstruere ruten for H.C. Andersens udflugt nord for Rom den 26. december 1833 lider desværre af en fejl, som jeg nu, efter at have fået bedre gamle kort, mener at kunne rette.

Turen er gået over Ponte Molle og derefter næsten lige mod øst „om langs Tiberen” (ca. 1 km), derefter mod nord-nord-øst (ca. 1½ km) til resterne af la Torre del Quinto, som lå ved den gamle romerske femte milepæl, altså fem romerske mil fra udgangspunktet på Forum Romanum. Mellem den femte og sjette milepæl lå på den vestlige side af vejen „il sepolcro di Nasone” eller „il sepolcro dei Nasoni”. I Filippo Porenas 10. udgave af Antonio Nibbys Itinerario di Roma (fra 1886) oplyses at vægmalerierne i gravkammeret da var forsvundet. Der er ingen tvivl om, at der i H.C. Andersens fremstilling foreligger en forveksling mellem Nasos eller Nasonernes grav og Neros grav, enten den så skyldes digteren selv eller andre.

Derefter er man kørt næsten lige mod nord ud ad Via Flaminia omtrent ud til Prima Porta, som lå ca. 7 romerske mil fra Ponte Molle. Kort før Prima Porta på den østlige side af vejen, hvor floden slår et slag mod vest næsten lige hen til vejen, lå der et værtshus, nemlig Osteria della Celsa; det kan have været det Hertz omtaler.

Og endelig er man kørt hjem igen samme vej. Der lader ikke til at have været nogen mulighed for at komme over Tiberen – der var og er slet ingen broer på de kanter.

Med hensyn til Fidenæ, som lå øst for Tiberen ved Via Salaria, må man altså antage, at deltagerne i udflugten slet ikke har været der, men at de bare har fået udpeget lokaliteten ovre på den anden side af Tiberen.

©
- Anderseniana - H.C. Andersen - H.C. Andersen - rejseskildring og dagbog

Viden

Søg i alle artikler
Mest søgte emner:
H.C. AndersenCarl NielsenArkæologiNonnebakkenHistorieDen Fynske Landsbyflere...