Rapport fra seminar afholdt i Odense 13. marts 2023.
Kulturhistoriske studier i centralitet – Archaeological & Historical Studies in Centrality, vol. 8 2024
Redigeret af Mikael M. Bjerregaard & Kirstine Haase
Download publikationen her: Open source e-publikation
Siden byarkæologiens barndom har infrastrukturelle elementer været i fokus – brønde, veje, afgrænsninger, sanitet m.m. er ofte meget konkrete og manifeste arkæologiske anlæg at forholde sig til. Mange af elementerne er ligeledes nævnt i skriftlige kilder og er aftegnet på kort og prospekter. Det betyder også, at der er publiceret et væld af artikler og arkæologiske rapporter, som behandler byens infrastruktur fra alle tænkelige vinkler. Den store mængde data betyder dog, at det kan være svært at danne sig et samlet overblik. Hvad ved vi efterhånden om byernes infrastrukturs generelle og individuelle træk? Betyder den fortsatte arkæologiske aktivitet i byerne, at vi har fået ”mere af det samme”, eller er der nye dateringer og sammenhænge, der viser sig? Hvilke nye spørgsmål kan der stilles til materialet nu og i fremtiden?
Med udgangspunkt i disse spørgsmål inviterede forskningscentret CENTRUM ved Museum Odense til et én-dags byarkæologisk seminar i marts 2023. Formålet med seminaret var at formidle arkæologiske overblik eller detailstudier fra en række købstæder rundt om i Danmark – også fra nogle af de mindre byer, der ikke så ofte er arkæologisk nyt fra. Håbet er at starte en diskussion af byarkæologiske strategier og fokuspunkter og udveksle erfaringer og idéer til fremtidige undersøgelser, samarbejder og forskningsprojekter.
I denne publikation præsenteres syv af seminarets foredrag i artikelform. Forfatterne er hovedsageligt arkæologer fra landets kulturhistoriske museer, og artiklerne repræsenterer til sammen et udsnit af den udforskning af middelalderbyen, som i disse år foregår rundt omkring på museerne.