– mikrobiel nedbrydning og bevaring af horn og læder i arkæologiske mikromiljøer
I dette konservatorfaglige og arkæologiske ph.d.-projekt undersøges bevaring og nedbrydning af de organiske materialer, horn og læder. Horn og læder har gennem årtusinder udgjort en stor del af vores materielle kultur, men de to materialer nedbrydes dog relativt hurtigt, blandt andet af jordens mikroorganismer og findes derfor ikke så ofte ved arkæologiske udgravninger.
Projektets formål er at opnå ny indsigt i repræsentativiteten af arkæologisk horn og læder ved at undersøge den mikrobielle nedbrydning af materialerne i jorden, herunder enzymaktivitet og arkæologiske metalsaltes effekt på materialernes bevaringspotentiale.
Det ca. 3000 år gamle bronzesværd fra Håre på Vestfyn med bevarede organiske rester, som for alvor satte skub i de indledende tanker, der ligger til grund for forskningsprojektet.
Ph.d.-projektet udføres i perioden den 1. maj 2025 til den 30. april 2028 af ph.d.-stipendiat, konservator Jannie Amsgaard Ebsen i samarbejde med specialister i konservering og arkæologi fra Museum Odense, Det Kongelige Akademi, Københavns Universitet og University of Reading, England, samt i mikrobiologi og enzymteknologi fra henholdsvis Syddansk Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.
Projektet er støttet af Augustinus Fonden, Forskning i kulturarv 2024 og Danmarks Frie Forskningsfond, Virkemiddel Forskeruddannelse uden for universiteterne 2024, project The Role of Enzymes and Metal ions in Microbiome-mediated Degradation of Proteinous Archaeological Materials, grant ID 10.46540/4357-00006B.