Om halsåbning, ærmegab og langs underkanten et forniklet bånd med naglehoveder af messing. Fra ryggen hen over maven en rem, der kan spændes sammen foran. Fra skulderen udgår 2 svære messingremme, der fæstnes på nagler foran. Indvendig foret med silke og langs kanterne rødt fløjl.
Skal have tilhørt Frederik VII, idet den efter traditionen er kommet fra Jægerspris sammen med de fuglesamlinger m.m. tilhørende Frederik VII, der blev købt i 1880'erne.
Et kyrads er en kropsnær militær beskyttelse af overkroppen i jern eller stål, der allerede var kendt i oldtiden.
Helt op i 1800-tallet var de såkaldte kyradséer, officerer til hest iført brystplade og hjelm vigtige i de europæiske hære.
Kongerne var hærens øverste leder, og de ses ofte afbilledet med kyrads og hjelm. Efterhånden mistede disse brystplader deres militære betydning, og dette sæt, der har tilhørt Frederik den 7. er et pragtkyrads, der er fremstillet for at vise kongens/kronprinsens magt og betydning, og kyradset har ikke kunnet anvendes militært. På hjelmen en løve, symbolet på styrke, også kendt i det danske rigsvåben, i toppen den lukkede kongekrone med korset i toppen.
Ud fra kyradsets størrelse antages det at det er fremstillet i Frederik den 7. ’s periode som guvernør på Fyn, senere blev han kraftigere. Frederik den 7. var guvernør på Fyn i 1839-1848. Guvernørembedet blev oprettet i 1815 som et bindeled mellem en udvalgt region og den enevældige stat. Guvernøren var den kommende konge, og kronprinserne skulle lære at varetage repræsentative og administrative opgaver.
Som guvernør tog Frederik den 7. ophold, dels på Odense Slot og om sommeren på Frederiksgave nær Assens (i dag Hagenskov).
Datering:
Ophavsmand:
Motiv:
Sted:
Fremstillingsteknik:
Størrelse: højde: 355 centimeter, bredde: 40 centimeter, dybde: 365 centimeter
Materiale: Messing, Silke, Fløjl
Farver:
Genstandsnummer: KMO/1956/595
Samlinger: Historisk samling
Sag: Accessioneret 1956
Sagsbeskrivelse: Genstande optaget i mussets samling 1956