af Lotte M. A. Nielsen
Den hollandske tegner og forfatter Marie ”Rie” Cramer blev født som datter af en kaptajn i den hollandske flåde og hun levede som følge deraf sine første år på de Hollandske Vestindiske Øer. Familien flyttede til Holland i 1894, hvor den lille Rie klarede sig ualmindeligt godt i grundskolens fag og viste samtidig et stort talent i tegning.
Hendes tante, der selv var kunstner, så et stort talent hos pigen. Derfor opfordrede denne sidenhen Cramer til at søge ind på kunstakademiet i Haag, hvor hun da også blev optaget i 1904, og allerede i løbet af sin studietid påbegyndte hun sin karriere som illustrator og forfatter. I 1906 udkom en samling af Cramers børnerim, naturligvis med illustrationer fra hendes egen hånd. Grundet samlingens store succes, udkom en efterfølger allerede i 1907.
Cramers streg var præget af en tydelig inspiration fra Art Nouveau-bevægelsen og kunstnere såsom Aubrey Beardsley, og dog var hendes stil meget særegen. Hendes sorte, markante blæktegninger, der med lette strøg var farvelagt med akvarel, kom til at danne standard for en hel generation af børnebogsillustratorer i Holland.
1920’erne og et par år herefter var en svær tid for Cramer personligt, da tre forliste forhold og et dødfødt barn tog hårdt på hende følelsesmæssigt. Alligevel var det i netop denne periode, at hendes karriere nåede sit højdepunkt. Hendes flid var enestående, og udover en stor produktion af selvforfattede, illustrerede børnebøger, udfærdigede hun utallige ætsninger, litografier og reklamer. Kulminationen på denne succes blev hendes illustrationer til H.C. Andersens og Brødrene Grimms eventyr.
Fra 1930’erne og fremefter beskæftigede Cramer mindre med børnelitteratur, men begyndte i stedet at orientere sit arbejde mod bøger med et ældre publikum. Hendes stil blev mere eksperimenterende, men hun havde imidlertid opnået så stor popularitet, at publikum fortsatte med at købe hendes værker blot baseret på hendes omdømme.
Da Anden Verdenskrig brød ud i Europa, blev Cramer dog fanget i en slem modvind grundet sin aversion mod nationalsocialismen. Nogle af hendes tidligere udgivelser, to skuespil, blev bandlyst af besættelsesmagten, da de forholdt sig kritisk til den totalitære ideologi. Disse to udgivelser gjorde det svært for Cramer at arbejde under krigen, og der blev lagt restriktioner på hendes arbejde som både illustrator og forfatter. Ikke desto mindre fortsatte Cramer med at skrive og illustrere i krigsårene, blot under pseudonymet Marc Holman. Hun udgav digte i den største hollandske modstandsavis Het Parool, der sidenhen er genudgivet i flere opsamlinger af modstandslitteratur. Det var dog ikke blot i kraft sit forfattervirke, at Cramer gjorde oprør mod besættelsesmagten, da hun også tilmeldte sig den hollandske modstandsbevægelse og hjalp mange flygtninge i sikkerhed.
Efter krigens afslutning havde Cramer svært ved at finde sig til rette i Holland, og som 67-årig flyttede hun til Mallorca, hvor hun oplevede en åndelig genfødsel. Middelhavsklimaet og den lette livstilgang gav hende den fornyede energi, hun havde håbet på for at kunne fortsætte sit kunstneriske virke. Hun blev en del af et kunstnerfællesskab på øen og boede der indtil 1971, hvor hun, grundet et skrantende helbred, måtte flytte tilbage til hjemlandet. Her døde hun i 1977, 89 år gammel.
Cramers illustrationer blev af kritikere ofte beskyldt for at være for statiske og uskyldige i deres udtryk, men ikke desto mindre herskede der ingen tvivl om hendes popularitet. Det gennembrud, hun fik som helt ung pige og den succesfulde karriere, der fulgte efter, var et særsyn i samtiden og et resultat af, at hendes arbejde var højt elsket. Hendes pen hvilede aldrig, og hendes produktion var enorm. Rie Cramer anses som sit hjemlands vigtigste illustrator i årene mellem Første og Anden Verdenskrig, men til denne dag er hun endnu en af de mest populære og bedst sælgende illustratorer i Holland.
Rie Cramers illustrationer kan opleves i følgende eventyr:
Den Lille Pige Med Svovlstikkerne, Kejserens Nye Klæder, Nattergalen, Skyggen og Snedronningen.
– Læs om andre illustratorer her.
– Gå til illustrationssamlingens forside.