en

Den perfekte by: Ned i lortet

Podcasten Den perfekte by er produceret af Vores Tid – et mediesamarbejde, som Museum Odense er en del af.

Siden vi rykkede tæt sammen i middelalderens byer, har vi været nødt til at tænke over, hvordan vi håndterer skidt og lort.

Lugten af lort var ikke til at tage fejl af. Selv efter cirka 700 år i jorden.

Da arkæologer i Odense gravede to middelalderlige tønder ud, behøvede de ikke bruge avancerede analyser for at finde ud af, hvad der gemte sig på bunden. De kunne nøjes med at bruge næsen. For selvom tønderne er fra 1300-tallet, så steg der en odør op fra den grøn-brune masse, der vakte historien til live.

Tønderne stammer fra middelalderens toilet – et latrin. Og det her er altså et særligt velbevaret af slagsen.

Gennem tiden har én af byernes helt store udfordringer været at få styr på lortet. Hvordan skal man håndtere de tusindvis af liter afføring og urin, som tætte koncentrationer af mennesker producerer? I den nyeste episode af Den Perfekte By er journalist Lasse Telling taget til Odense for at se, hvordan middelalderens mennesker gjorde.

Eller i hvert fald middelalder-Odenses overklasse. For en analyse af latrinens indhold viser, at de mennesker, der trådte af på naturens vegne her, bl.a. spiste jordbær, figner, vindruer, kirsebær, humle og blomme. Lækre sager, der ikke har været for byens fattigfolk. Dog var der også spor fra bændelorm, der gik i tarmene på både høj og lav, og som sandsynligvis har været helt almindeligt at have i middelalderen.

Latrinerne er én måde at håndtere byens lort. Tønderne skulle godt nok tømmes ind imellem, og det har nok ikke været nogen prestigefyldt opgave. Men det var trods alt at foretrække frem for at have lortet løbende i rendestene og baggårde. Først i løbet af 1800-tallet begyndte man at få etableret kloakering i byerne, som vi kender det i dag. Det kan man jo glæde sig over, næste gang man trækker ud.

Hør hvordan byer gennem historien har forsøgt at håndtere mennesker og dyrs skidt og møg i den nyeste episode af vores podcastserie Den Perfekte By.

Du finder den, hvor du normalt lytter til podcasts, på vorestid.dk eller via nedenstående links:

Apple Podcast:
https://podcasts.apple.com/dk/podcast/e3-ned-i-lortet/id1621081625?i=1000560689797
Spotify:
https://open.spotify.com/episode/1XLHIVwcKopRyijg4NZA8d?si=qpe32f0mSmaCw_R6bJHUXQ
Spreaker:
https://www.spreaker.com/show/den-perfekte-by

Podcasten Den perfekte by er produceret af Vores Tid – et mediesamarbejde, som Museum Odense er en del af. Medvirkende: Mikael Manøe Bjerregaard, arkæolog, Museum Odense, elever fra C. La Cours Skole, Mikkel Thelle, byforsker, Nationalmuseet.

Mere 'Vores Tid'

Viden

Søg i alle artikler
Mest søgte emner:
H.C. AndersenCarl NielsenArkæologiNonnebakkenHistorieDen Fynske Landsbyflere...