en
Forfattere

Ny udstilling: Anne Marie Carl-Nielsen. At forme liv

Ny udstilling om Anne Marie Carl-Nielsen på museet TID i Odense sætter fortjent, blivende fokus på billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen og viser, at hendes bedrifter som kunstner og kvinde er lige så relevante i dag, som på hendes egen tid.

Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var pionér. Som den første kvinde i verden udførte hun billedhuggerfagets mest prestigefyldte opgaver – en rytterstatue af en konge og bronzeporte til en domkirke. Hun oplevede i sin levetid stor succes både nationalt og internationalt, hvilket var bemærkelsesværdig både som kunster og kvinde.

Begge dele kan ses i udstillingen ”Anne Marie Carl Nielsen. At forme liv”, der åbner på museet TID den 21. juni.

 

Udviklingschef for TID, Mette Stauersbøl Mogensen, siger:

”Anne Marie Carl-Nielsen er en historisk betydningsfuld kunstner. Hendes monumenter står stadig den dag i dag rundt i hele Danmark, men vi lægger alligevel sjældent mærke til hende. Med udstillingen ønsker vi at ændre på det, for hun har fortjent at træde ud af historiebøgerne og ind i nutiden med en blivende udstilling. Anne Marie Carl-Nielsen har arbejdet med alt fra små skulpturer til kæmpe monumenter, og det er først når man ser dem samlet i udstillingen, det går op for én, hvilken kunstnerisk betydning, hun har.”

 

Udstillingens kunstneriske kurator er Emilie Boe Bierlich, der tidligere har stået bag Anne Marie Carl-Nielsen-udstillinger på Glyptoteket og Statens Museum for Kunst, og som nu er centerleder for Anne Marie Carl-Nielsen Centret, der – ligesom museet TID – er en del af Museum Odense.

 

Emilie Boe Bierlich siger:

“Anne Marie Carl-Nielsen var en kunstner, der troede på livets kraft som dét, der binder mennesker, dyr og natur sammen. Hun skabte ikke bare stærke figurer men skulpturer, der emmer af liv og bevægelse. I hendes værker møder vi heste, tyre og havfruer, som ikke er symboler på magt, men på forbundethed. Hun så ikke mennesket som hævet over naturen – tværtimod, lod hun det hele smelte sammen i en levende helhed. Derfor opleves hendes kunst så aktuel i dag, hvor vi igen taler om vores plads i naturen og vores relation til hinanden.”

 

Stor samtidskunstner bidrager til udstillingen

Med udstillingen vil Emilie Boe Bierlich gerne vise, hvor stor en billedhugger Anne Marie Carl-Nielsen var, men hun vil også spørge, hvorfor Anne Marie Carl-Nielsen valgte at arbejde med de helt store og tunge opgaver. Kunstneren skabte monumenter, ja, men altid med en særlig følsomhed.

Ifølge Emilie Boe Bierlich formede Anne Marie Carl-Nielsens hænder voks og ler, så det næsten åndede.

”Det er kraftfuldt, men også nænsomt og sanseligt – og det taler direkte til os i dag, hvor vi længes efter nye billeder af, hvordan vi er i verden sammen med andre”, siger hun.

 

Udstillingen viser derfor ikke alene værker fra én af Danmarks mest betydningsfulde billedhuggere, den lukker bogstaveligt talt også samtiden indenfor i form af den internationalt anerkendte kunstner og filmskaber Jesper Just (f. 1974), som er inviteret til at skabe et nyt værk til udstillingen. Med sin særlige sans for det sanselige og det filmiske har Jesper Just skabt en stor installation, hvor krop, skulptur og teknologi smelter sammen. Ved hjælp af infrarød filmteknik, lys, lyd og en rytme styret af åndedrættet træder det levende frem i alle dets former. Lyden til værket er skabt af komponist August Rosenbaum (f. 1987).

 

Emilie Boe Bierlich siger:

“Jesper Justs værk er ikke kun en hyldest, men en aktiv samtale med Anne Marie Carl-Nielsens værker. Han opløser hendes skulpturer og skaber et sanseligt rum, hvor alt ånder og bevæger sig. På den måde hjælper han os med at se, hvor moderne og fremsynet hendes blik egentlig var. Hun arbejdede ikke med afstand og ophøjethed, men med nærvær og forbindelse. Anne Marie Carl-Nielsens dybe fortrolighed med form – muskler, bevægelser og overflade – bliver igennem Jesper Just blik til en levende impuls, der peger fremad mod nye måder at forstå fortidens billeder på, samtidig med at vi på den måde bedre kan indstille vores nutidige blik på dem. Jesper Just får os ganske enkelt til at trække vejret med værkerne og se på dem med nye øjne.”

 

Fakta om udstillingen ”Anne Marie Carl-Nielsen. At forme liv”:

  • Udstillingen åbner den 21. juni på TID, Møntestræde 1, 5000 Odense C.
  • Anne Marie Carl-Nielsens mange værker i gips er en del af Museum Odenses samling.
  • Udstillingen er blevet til ved hjælp af rundhåndet støtte fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat.
  • Udstillingen kurateret og skabt af en udstillingsgruppebestående af udviklingschef Mette Stauersbøl Mogensen, leder af Anne Marie Carl-Nielsen Centret Emilie Boe Bierlich, museumsinspektør Karsten Kjer Michelsen og udstillingsarkitekt Christina Back.
  • I forbindelse med udstillingen udgives en booklet om udstillingen. Den kan købes på TID fra 21. juni.

 

Udstillingen ”Anne Marie Carl Nielsen. At forme liv” åbner på TID – Museum for Odense lørdag den 21. juni klokken 11.

Billede fra udstillingen kan downloades her: https://we.tl/t-jJynqaLVjo

For yderligere oplysninger om udstillingen kontakt kommunikationschef Malene Birkelund på mobil 30329869 eller mail: malbi@odense.dk