Ringborgens arkitektur og dermed også fortælling ligger skjult under jorden, og derfor kan vikingeborgen Nonnebakken være svær at aflæse for forbipasserende. Derfor har Odense Kommune og Museum Odense valgt at markere den historiske ringborg med en ny visuel og dynamisk lysinstallation.
Installation ’Det der var og det der er’ er udviklet med lys og farver til Folkefesten på Nonnebakken den 30. september af JAC Studios, FortheloveofLIGHT og TAINTEC. Formålet med den er, at den skal løfte sig fra landskabet og gøre opmærksom på den borg, der ligger gemt og velbevaret under jorden.
Forskningsleder, ph.d. Mads Runge fra Museum Odense, der har haft ansvaret for den samlede verdensarvsansøgning for de fem borge, siger om installationen, at ”det er vigtigt at markere Nonnebakken på dens oprindelige plads i byen”:
”Det er vigtigt, at man kan fornemme den kæmpe vikingeborgs dimensioner, form og landskabelige placering midt i nutidens pulserende storby. Det er helt unikt og vil give nye dimensioner til oplevelsen af Odense – både for de mange lokale, der hver dag passerer stedet, og for byens turister.”
Installationen består af 230 reflekterende flag, et selvlysende net, en kunstlys-installation med UV-lys samt en 2D formidlingsmodel af ringborgen. I dagtimerne vil installationen fremstå levende og unik – i aftentimerne og om natten fremtræder et kontrastfyldt og dramatisk lysspil gennem kunstlys og UV-belysning af de mange flag.
Lysinstallationen tændes ved Folkefesten på Nonnebakken lørdag 30. september 2023 kl. 20.
Herefter vil den kunne ses hver aften frem til og med uge 42.