en
Forfattere

4 eksklusive samtaler om musik og Carl Nielsen

Samtaler tager udgangspunkt i Carl Nielsen Museets 4 temaer

Hør musiker og komponist Carsten Dahl, komponist og lydtekniker Cecilie Sadolin,  oboisten Henrik Goldschmidt samt sanger og sangskriver Claus Hempler.

Book billet nu

 

Carsten Dahl søger konstant nye musikalske veje

 14. juni 19:30-21:30:

Musiker, komponist, maler og foredragsholder Carsten Dahl er gæst i talken om ”vækkelse”.

I en alder af 15 år læste Carsten Dahl Carl Nielsens essaysamling, og den gjorde så stærkt indtryk på ham, at han selv kastede sig udi digtekunsten. Nogle af dem vil han læse op denne aften, hvor temaet i samtalen med museumsinspektør Ida-Marie Vorre er den musikalske vækkelse og musikkens væsen som lim mellem denne verden og en anden verden.

Akkurat som hos Carl Nielsen handler det for Carsten Dahl om anerkendelse og improvisation, om at gribe nuet og skabe stemninger med forskellige udtryk i bestræbelsen på konstant af afsøge nye veje. Både Carsten Dahl og Carl Nielsen er svære at putte i bås, for mens Carl Nielsen arbejdede med mange former for musik, holder aftenens gæst sig ikke til en kunstart.

 

Cecilie Sadolin insisterer både på mod og tvivl i musikken

22. juni 19:30-21:30:

Komponist, lydtekniker, sanger, musiker og performer Cecilie Sadolin er gæst i talken om ”modstand”.

I krydsfeltet mellem musikproduktion, lyd og kompositioner arbejder den både lydteknologisk, sang og kompositorisk uddannede Cecilie Sadolin. Hun skriver musik til teater, film og dansegrupper og har modtaget adskillige priser og legater – herunder Carl Nielsen og Anne-Marie Carl-Nielsens Talentpris.

I talken med museumsinspektør Ida-Marie Vorre taler Cecilie Sadolin om at udforske musikbegrebet og vores evne til at optage den med alle sanser. Selv insisterer hun på at lade både modet og tvivlen komme til orde i musikken. På samme måde som Carl Nielsen har hun mærket styrken ved selv at tage roret og ansvaret for sin egen udvikling, når hun har mødt modstand undervejs i kraft af for eksempel manglende rollemodeller, der arbejder eksperimenterende i grænselandet mellem format, lydteknologi og genre.

 

Claus Hempler om at synge dansk midt i livet

23. august 19:30-21:30:

Sanger og sangskriver Claus Hempler er gæst i talken om ”krise”.

Kompromisløshed og selviscenesættelse er hovedingredienser for den selfmade sanger og sangskriver Claus Hempler, der allerede som ung i Odense-bandet Fielfraz fandt ingredienserne til sin solokarriere. Vokalen var på engelsk og har gennem årene muligvis været med til at give ham betegnelsen ”en af de største danske croonere”. I 2020 overraskede han imidlertid ved at sende sin første danske udgivelse på gaden – en udgivelse, som han blev tildelt to Carl-priser for, i kategorierne Årets Komponist og Årets Tekstforfatter.

Albummet ”Kuffert fuld af mursten” er synonym med en ny stil fra Claus Hempler, der tidligere har arbejdet sammen med Carsten Dahl (museets første talk, der finder sted 14. juni). Af flere beskrives det danske album som et kunstnerisk brud og som et frisk afsæt efter en midtlivskrise – albummet udkom samme år, som Hempler fyldte 50 år. Det danske sprog klæ’r den stilsikre sanger, og det er et af omdrejningspunkterne for samtalen med museumsinspektør Ida-Marie Vorre.

 

Henrik Goldschmidts musik skal lindre

30. august 19:30-21:30:

Oboisten Henrik Goldschmidt er gæst i talken om ”forsoning”.

Henrik Goldschmidt har spillet i flere konstellationer og sammenhænge og står i dag som en af de mest alsidige og vidtfavnende, danske musikere. Han insisterer på at musikken skal lindre og overvinde alle sociale og kulturelle barrierer, og ikke uden grund hedder biografien om ham ”Manden, der ville reparere verden med musik”. Henrik Goldschmidts pædagogiske engagement har resulteret i grundlæggelsen af Goldschmidts Musikakademi, der tilbyder gratis sang- og musikundervisning for børn og unge på Nørrebro i København og Aalborg, der ellers ikke ville have mulighed for at benytte sådan et tilbud. Han har modtaget hædersprisen fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat.

Henrik Goldschmidt vil tale med Carl Nielsen Museets museumsinspektør Ida-Marie Vorre om hvordan musik kan bringe mennesker sammen, om hvilken musik som kan det, og hvilke fællesskaber musikken bedst kan udvikle sig og lindre i.

Find billetter her

Et arrangement 195. kr. / alle fire 600 kr.

For årskortholdere: Et arrangement 150 kr. / alle fire 500 kr.

Billet skal købes på forhånd. Begrænset antal pladser.