en
Forfattere

Få gang i strikketøjet og andre bæredygtige idéer

”I dag lærer vi ikke nødvendigvis at strikke eller lappe vores egen cykel. Vores ’gør-det’-selv’-evner har været nedprioriteret, fordi det ofte har været nemmere og billigere at købe nyt. Men i de senere år er interessen for håndarbejde og håndværk stigende, fordi vi får det bedre af at lave ting med vores hænder, og fordi mange af os – i bæredygtighedens navn – har lyst til at forbruge mindre”, siger udviklingschef i Den Fynske Landsby, Lise Gerda Knudsen.

Udviklingschef Lise Gerda Knudsen
Udviklingschef Lise Gerda Knudsen

 

Lørdag den 27. maj fra 10-16 åbner frilandsmuseet sine huse for et mylder af aktiviteter og oplevelser under overskriften ”Selvbyg og hjemmestrik”.

”Vi har inviteret en lang række folk, der er dygtige med deres hænder og som for eksempel kan reparere alt, der er lavet af træ og tekstil. De er klar til at fortælle om deres fag og lade dig prøve kræfter med det. Med andre ord kan du lade dig inspirere af 1800-tallets metoder og teknikker indenfor en masse forskellige former for håndarbejde og håndværk”, siger Lise Gerda Knudsen.

Reparationer af nød

Netop fordi vi selv producerede mange af vores ting førhen, var vi også dygtige til at vedligeholde og reparere dem, forklarer Lise Gerda Knudsen. På den måde holdt tingene længere. Uanset om der er tale om strømper, vægge og eller redskaber i køkkenet.

”Men 1800-tallets ’gør-det-selv’-vaner var ikke et valg, for dengang havde man ikke andre muligheder. Fra barnsben blev drenge og piger oplært i metoder og teknikker, der var nødvendige for at kunne drive en husholdning. Det betød, at allerede som helt små lærte pigerne at tage del i bearbejdningen af uld og hør til tekstiler, mens drengene lærte at håndtere en økse og vedligeholde det hus, som familien boede i”, siger Lise Gerda Knudsen.

Se hvordan vores egen uld bliver bearbejdet

Reparationer er bæredygtige

Ved den 27. maj at sætte fokus på håndværkets og håndarbejdets betydning, vil Den Fynske Landsbys formidlere understrege, at også fortiden kan genbruges og være med til at sætte en moderne dagsorden.

 

Lise Gerda Knudsen siger: ”Bæredygtighed handler blandt andet om at minimere forbruget og mængden af affald, derfor er det også bæredygtigt at bygge sunde og langtidsholdbare huse. Og det allermest bæredygtige hus er jo det, der kan bruges længe, og som ikke bliver revet ned. Før i tiden byggede man selv sit hus, og man brugte de materialer, som man havde ved hånden – og netop det kan man for tiden få indtryk af på forpladsen ved indgangen til Den Fynske Landsby, hvor vi bygger nyt med genbrugsmaterialer”.

 

På samme måde vil Den Fynske Landsby gerne være med til at gøre brugt tøj værdifuldt igen. Lise Gerda Knudsen har et ønske til gæsterne, der kommer forbi den 27. maj:

”Danskernes tøjforbrug er 35% højere end hos resten af jordens befolkning, og det gør os til nogle af dem, der køber allermest tøj. Lad os i stedet blive den befolkningsgruppe, der genbruger mest, og producerer mest tøj af lokale materialer og med vores egne hænder”, siger hun.

Faktaboks:

Håndværk og håndarbejde, du kan opleve i Den Fynske Landsby den 27. maj:

Tømrer

Maler

Tækker

Smed

Huggehus

Pileflet

Træets hus (bæredygtigt byggeri i fremtiden med træ)

Øko byg – demonstrerer byggeri af lerklining i Æblehaven

Bæredygtig renovering (Lydinge Aagård)

Broderi

Strikke

Spinde

Væve

Plantefarve garn

Moderne løbbinding

Viklebilleder af overskudsgarn (+ craft psychology)

Visible mending

 

Desuden kan du opleve:

Landhandlen

Kaperkørsel

Smag på landsbyens øl

Børneaktivitet ved skolen

 

Læs mere om aktivitetsdagen her.