en
Forfattere

Møntergårdens julesparegris sparer op igen

 

”Det er blevet en meningsfuld tradition for os at samle ind i julesparegrisen i forbindelse med ”Jul på Møntergården”. At give af sit eget overskud til folk, som har brug for lidt ekstra hjælp til at gøre julen hyggelig, er en gammel skik. Vi håber, at mange vil være med til at holde den i live, for også i dag er der brug for hjælp”, siger museumsinspektør Dyveke Skov Larsen, som i efteråret fik en særlig pris af Dansk Folkehjælp for at have taget initiativ til Julesparegrisen.

Men hvorfor er det egentlig en gris? Gris, jul og velstand har hørt tæt sammen i mere end 1000 år, lige siden vikingetiden. Dengang som nu var grisekød et sikkert hit til julefesterne, og grisekød indgår i utallige retter på det traditionelle julebord, forklarer Dyveke Skov Larsen.

”Med sit lækre, fede flæsk har grisen i århundreder været et symbol på velstand, frugtbarhed og lykke i Nordeuropa. Blandt andet kunne døde vikingekrigere i Valhalla skære kød af grisen, der hed Særrimner. Kødet voksede bare ud igen. Man ser også ofte grisen på gamle jule- og nytårskort, fordi man brugte den til at ønske held og lykke med for det kommende år”, siger Dyveke Skov Larsen og fortsætter: ”Det er altså ikke helt tilfældigt, at man bliver den lykkelige ejer af en marcipangris, når man finder mandlen i risalamanden juleaften, eller at netop en gris har været brugt til opbevaring af al ens rigdom”.

Første gang en sparegris nævnes i Danmark er i øvrigt i H.C. Andersens historie Pengegrisen fra 1855.

Også Møntergårdens julesparegris er blevet moderne, og man kan derfor betale med MobilePay, hvis man ikke har gammeldags mønter på sig. Nummeret er: 724479.

Vil man hellere putte mønter i julesparegrisen på ægte gammeldags manér, kan man købe dem ved skranken på Møntergården.