Er roelygter også magiske?
I 1800-tallet var efteråret den tid på året, hvor man forberedte sig til de lange vintermåneder med sulemad og andet godt. Man dyrkede sine egne kartofter, og alle – både børn og voksne – skulle hjælpe med at få kartoffelhøsten i hus inden vinteren. Børnene fik fri fra skole for at grave kartofler op – kartoffelferien var født.
I kartoffelferien inviterer vi alle børn i marken kl. 13 for at samle kartofler op med landmændene. I kan selvfølgelig også hive roer op af jorden, for vi skal producere masser af flotte roelygter eller roemænd, som de blev kaldt. De ser magiske ud om aftenen med lys i.
Til den mørke tid støber vi lys, og der er gang i bageovnen. Hos kniplepigerne på Præstegården kan du lære at kniple – det er ikke så svært, som det ser ud til.
Du kan møde både huggehuskarle, smede, møllere og vores kokkepiger på Præstegården. Når kaperen fortæller fra hestevognen hver dag fra kl. 10.30, kan du få et fint blik over huse, gårde, have og marker.
Onsdag den 19. oktober kl. 11.00 slagter vi en gris, som man gjorde på landet. Slagteren og Landsbyens landmænd fortæller undervejs om det, der sker. Slagtning kan være en lidt voldsom oplevelse, og derfor skal børn have en voksen med, når der skal kigges på.
Hvad kan man bruge indvolde, grisetæer og hale til? Og hvor sidder flæskestegen og mørbraden? Torsdag den 20. oktober fra kl. 11.00 parterer vi grisen og fortæller om udskæringer og måder at opbevare kødet på.
Teatertruppen viser forestillingen “Skæbner” – en teatervandring rundt i fortidens levede liv. Mød dem lørdag den 15. og søndag den 23. oktober kl. 11.30 med start fra flagstangen.
Hold øje med kalenderen, og find alt om aktiviteterne.