en
Forfattere

Udstilling sætter fokus på byens fattige

 

I Pernille Lykkes Fattigboder i Møntergården taler væggene om byens fattige gennem papirblomster og poesi. Udstillingen åbner fredag 14. oktober kl. 14 – alle er velkomne.

Så længe der har været en by, har der været mennesker, som havde brug for andres hjælp for at kunne overleve. Gennem tiden har op imod hver fjerde borger levet på et eksistensminimum. Flere har måttet hutle sig gennem livet på små loftsværelser, nogle tiggede, kom på kant med loven eller måtte ernære sig ved prostitution. Og så var der de enlige kvinder, der var så heldige at få fribolig i adelsfrøken Pernille Lykkes Fattigboder, der i dag er placeret i Møntergården. Før noget hed offentlige velfærdsgoder som pension, understøttelse og beskyttede boliger, var det velhavende mennesker som Pernille Lykke, der indimellem forsøgte at hjælpe fattige folk med filantropiske projekter og økonomiske bidrag.

Nu har museet indrettet en udstilling i de gamle lejligheder for at fortælle kvindernes og husets historie. Udstillingen indrettes i fire små rum, som hver formidler et tema. Med en poetisk iscenesættelse og kunstneriske elementer bliver selve huset og sporene efter de mennesker, der har boet her, vigtige for fortællingen.

Museumsinspektør Dyveke Skov Larsen siger:
“Der er stort set intet bevaret fra de mange kvinder, der gennem tiden har boet i huset. Huset står tilbage som det eneste, tavse vidne, og det virker derfor naturligt at lade væggene fortælle den historie, der er levet mellem dem. Vi har valgt at lave en udstilling med en poetisk, kunstnerisk og lidt abstrakt iscenesættelse for at være med til at skabe nysgerrighed om emnet fattigdom og for at hylde huset og dets tidligere beboere. Med udgangspunkt i det 400 år gamle hus får vi mulighed for at fortælle byhistorie og samtidig sætte fokus på et emne, som desværre stadig har relevans. Som byens museum vil vi gerne vise alle sider af historien i den by, vi bor i, og vi vil også meget gerne bruge historien til at spejle nutiden. Derfor lader vi nogle af nutidens fattige odenseanere komme til orde i udstillingen. Vi håber, at udstillingen kan være med til at begynde en samtale hos museets gæster om fattigdom, alderdom og filantropi både før og nu”.

Papirkunster Rie Elise Larsen, scenograf Luise Midtgaard, illustrator Simon Væth og journalist Liv Mygind har bidraget til udstillingen. Ud over vægge, som taler, vil gæsterne blandt andet møde et papirblomsterflot, et møbel med brudstykker af husets historie, en teglskulptur, animationsfilm og lydcollage med nutidige odenseanske stemmer.

Læs mere om udstillingen her.

Udstillingen “Pernille Lykkes Fattigboder” åbner fredag den 14. oktober 2022 kl. 14. Alle er velkomne.