en
Forfattere

TID – Museum for Odense

TID er mere end et museum – det er en stemning og en oplevelse.

 

TID er Odenses bymuseum centralt i Odense. Her møder du fortiden i nutiden gennem udstillinger og events om Odense og Fyn lige fra de ældste tider og op til i dag.

TID er en hel karré af bygninger og udstillinger samlet omkring det charmerende Møntestræde. Gå på opdagelse ind i de mange forskellige bygninger; mød historien om byens fattige, leg på Børnemuseet og se tingene, som fortidens Odenseanere har efterladt som små vidneudsagn om deres liv. Udstillingerne er en blanding af sanseudstillinger, legeudstillinger og traditionelle udstillinger.

Stemningen er uhøjtidelig, og der er flere timers oplevelser for både børn og voksne.

Aktiviteter og særudstillinger skifter løbende og i takt med dét der rører sig i byen, så derfor er der hele tiden nyt at opleve på TID.

UDSTILLINGER

Tinka: Gennem portalen

TID slår dørene op til årets store julekalenderudstilling. Her kan børn i alderen 5-10 år og deres familier rejse med på opdagelse i Nissernes Rige, hvor den magiske forbindelse mellem menneskenes verden og Nissernes Rige skal undersøges. Udstillingens seks forskellige områder tilbyder en sanselig oplevelse i form af nissernes køkken, hvor skabene er fyldt med lækker nisse-mad, tage del i en spændende sneboldkamp, med over 600 snebolde, udfolde kreativiteten i Nissetegnerens arkiv eller se afsnit fra gamle julekalendere.

De originale kostumer og rekvisitter fra de tre populære julekalendere om Tinka og hendes eventyr, kan ligeledes opleves på udstillingen.

Rejs med os gennem den magiske portal til Nissernes Rige fra den 16. november.

Udstillingen er placeret i hovedbygningen

Læs mere om udstillingen HER

Køb billet

 

MOR!

Årets særudstilling har temaet ”Mor”. Den tager dig med ind i en undersøgelse af det moderne moderskab og de mange hverdagsdilemmaer, der fulgte med 1970’ernes familierevolution og frem til i dag.
Udstillingen er i Nyborgladen i midten af karréen.

 

Fyn – midt i verden

Træd ind i en moderne udstilling i 2 etager. Her får du historien set med fynske briller, og bliver klogere på Fyn og Danmark gennem 12 temaer. Der er film, lyd, interaktive elementer og alverdens historiske genstande – fra den ældste, kendte danskers kranie til pistolen, hvis skud fik Hitler til at rette blikket mod Danmark.

Udstillingen er placeret i hovedbygningen

 

Børnemuseet

I et gammelt hus med 3 etager findes en udstilling for nysgerrige børn. Her kan du hjælpe Historikeren, Arkæologen og Konservatoren (H-A-K) med at undersøge ægte, gamle museumsting i de ganske særlige HAK-O-METRE.
10 steder gemmer ormen Worm sig i et lille hul. Kan du finde ham!?!
Børnemuseet er i det gule hus overfor hovedbygningen.

 

Børnenes Baggård

I snedkermester Severinsens værksted, lejlighed og baggård fra 1890, må alt røres og bruges! Leg jer tilbage i tiden. Prøv vandpumpen, tag en lur i sengen, klæd om til te-selskab eller forestil jer, I er snedkerens lærlinge i værkstedet. Husk at værktøjet er skarpt!

Børnenes Baggård ligger med indgang fra Møntestræde.

 

Nonnebakken – Odenses ringborg

Vikingeborgen Nonnebakken har en unik placering i centrum af Odense og i Danmarks vikingetid, da Harald Blåtand lod den opføre tæt op af byen Odins Vi, der udsprang af en kendt offerlund for Odin.
Nonnebakken ligger i dag – som den eneste af Harald Blåtands borge – midt i den pulserende by.
I Odense findes også skelettet af den sidste vikingekonge, Knud den Hellige, der i 1086 blev dræbt i den daværende Albani Kirke, og som i dag kan ses i krypten under Odense Domkirke.
Se udstillingen i hovedbygningen på TID.

 

Pernille Lykkes Fattigboder, dør 1-4

Besøg adelsfrøken Pernille Lykkes fattigstiftelse, som husede fattige kvinder fra 1617 – 1955.
Bag de to første døre møder du kunstneriske installationer, der formidler husets historie og fattigdom i byen før og nu. Tag dig god tid og undersøg de mange løsrevne stumper af historien med både fantasi og sanser.
Bag de to sidste døre finder du interiør, der viser, hvordan kvinderne boede i 1600-tallet og omkring 1935.
Udstillingen ligger de små huse i Møntestræde.

 

Byens Liv

Tag med til Odense i vikingetid, middelalder og renæssance, hvor byen udviklede sig fra en lille landsby til en international handelsstad. Indrettet i en bygning fra renæssancen, viser udstillingen historiske genstande og arkæologiske fund fra Odense og fortæller om byens liv.

Udstillingen findes i den gamle, røde Møntergårdsbygning.

 

Thriges Kraftcentral

Den lille, fredede industribygning fra 1916 danner en stemningsfuld ramme om den store, gamle dieselmotor. Her finder du et unikt industrielt interiør med et mylder af historiske måleinstrumenter, ledninger og knapper fra en svunden tid.
Der er åbent første søndag i hver måned – med undtagelse af januar og juli.
Dørene åbner kl. 10 til en kort introduktion, hvorefter den store motor startes.
Udstillingen lukker kl. 12.
Thriges Kraftcentral ligger på Haubjergvej 1, 5000 Odense C.

KALENDER

Motorstart og rundvisning i Thriges Kraftcentral

Thriges Kraftcentral, den 1. december, kl. 10:00 til 12:00
Haubergsvej 1, 5000 Odense C

UNDERVISNING

På TID kan I som skoleklasse gå på opdagelse i Odenses, Fyns og verdens historie. Vi står altid klar til at byde jer velkommen i vores faste udstillinger, særudstillinger og i Børnenes Baggård. Vi har undervisningsmaterialer, undervisningsforløb og rundvisninger til skoler, der besøger TID. Dyk ned i Odenses historie med jeres skoleklasser.

Find de spændende tilbud her.

 

Undervisningsforløb:

Nissernes hemmelige verden

Tag dine elever med på en magisk rejse ind i nissernes univers!

Vores inddragende undervisningsforløb for 0. til 3. klasse blander leg og fortælling, hvor børnene lærer om julens og nissernes historier og traditioner gennem dialog, sjov og kreativitet.

Undervisningsforløbet underbygger, at eleverne: gennem dialog, leg og fortællinger lærer om de historier der forbindes med julen. Vi afslutter forløbet med at udforske vores fortryllende Tinka udstilling.

Book jeres fantasifulde juleforløb allerede i dag her

Hvis I besøger TID på egen hånd, skal I huske at melde jeres besøg.

EVENTS & WORKSHOPS

Julemarked på TID

Som en del af H. C. Andersens Julemarked opstiller TID et smukt julemarked i gården, og du har igen i år mulighed for at booke en bod på årets hyggeligste julemarked.

Du må sælge alt fra kunsthåndværk til bøger og strikketøj, men det er dog ikke tilladt at sælge mad og drikke.

Se mere her

MUSEUMSBUTIK

Tag lidt af oplevelsen med hjem

Måske kan en flaske mjød forlænge din oplevelse, eller hvad med en skøn bog om vikingetidens stærke kvinder? Eller måske en ny sofapude lavet af stof fra letbanen, eller et indkøbsnet lavet af badeforhæng?

Tag et smut forbi butikken og se de mange lækre varer.

 

ÅRSKORT

Årskort til alle tider

Besøg alle 6 museer lige så tit du vil året rundt!

Vi garanterer vi har et kort der passer til dig – Se vores årskorts-modeller her