en
Forfattere

Mads har hele tiden troet på, at Nonnebakken ville blive UNESCO Verdensarv

Mads Runge
©
Mads Runge

Forskningsleder, ph.d. Mads Runges arbejdsliv har gennem de seneste otte år for en stor del handlet om at sikre, at Odenses nedgravede ringborg sammen med de fire øvrige ringborge i Danmark, opnår status som verdensarv, fortæller han her.

  1. Hvor meget har UNESCO fyldt i din hverdag i de seneste otte år?

UNESCO har fyldt rigtig meget, for jeg har arbejdet med det i otte år. Ud over ansøgningen på 400 sider har koordineringen mellem de fem borge og de fem borgmestre fyldt meget, men også kontakten til naboer på Nonnebakken og i Allégade, som skulle vide, hvad det ville betyde for dem. Når man skriver ansøgning til UNESCO, er der godt nok en omfattende vejledning med, men man skal selv finde ud af de konkrete løsninger – for eksempel om det betyder nødvendige nye lokalplaner. Repræsentanter fra UNESCO’s bedømmelsesudvalg har været på besøg her i Odense tre gange, og vi har selv været i Paris for at tale med dem, og hver eneste gang har det været som at være til eksamen. Man kan roligt sige, at det har formet den største del af mit arbejdsliv de seneste otte år, men jeg er superglad for at have kunnet bruge tid på arbejdet, for det er kæmpestort at blive optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

  1. Hvornår begyndte du selv at tro på, at Nonnebakken var noget helt særligt?

I 2015 lavede vi en lille udgravning i Nonnebakken, selv om der var en fortælling om, at ringborgen var helt forsvundet. Udgravningen bekræftede i den grad, at der havde været en ringborg, for vi fandt adskillige beviser, og det var en stor lettelse for os alle. Det betød nemlig, at Nonnebakken gik fra at være opfattet som ødelagt, gemt og glemt til at være vældig velbevaret og med stort forsknings- og formidlingspotentiale.

At lave en udgravning er at samle puslespilsbrikker, men her var der så mange, at vi ikke var i tvivl. Udgravningens resultater var endda så usædvanlige, at nogle af mine kolleger var ved at græde af glæde, da vi fandt dem. Det særlige var, at vi kunne se, at borgfladen kun lå halvanden meter under jorden, og at stolpehullerne efter husene i ringborgen var virkelig velbevarede. Nogle år senere – i 2017 – fandt vi området, hvor en af ringborgens porte har været, og ved efterfølgende boringer fandt vi to meter af volden helt velbevaret. Senere fulgte georadar-undersøgelser, som simpelthen er at undersøge jord med radarstråler og som bl.a. er brugt i Jellinghøjene. De gav nye brikker til puslespillet. Jeg er stolt af, at vi gennem den fokuserede forskningsindsats har fået givet borgen verdensarvspotentiale

  1. Troede du helt ærligt, Nonnebakken ville blive udpeget som UNESCO Verdensarv?

Jeg har aldrig været i tvivl, for historien er universel og simpelthen så vigtig at få fortalt. Nonnebakkens historie er megafed, og det er UNESCO-eksperterne enige i, også selv om ringborgen ligger skjult. Den er lige så vigtig som pyramiderne, for den fortæller en enestående historie om unikke bygningsværker – manifestationen af Harald Blåtands vision om at samle og kristne det danske rige i en form, som vi kender det i dag.

Samtidig er det vigtigt at huske, at det er de fem borge til sammen, som er verdensarv – og at ingen af dem ville kunne blive det alene. Det er den samlede fortælling, der er vigtig, og jeg er glad for, at mine kolleger fra de øvrige borgringe i Danmark kunne se idéen i den samlede ansøgning.

  1. Alle takker dig for din store indsats, men hvem vil du gerne takke for, at det lykkedes af gøre Nonnebakken til UNESCO Verdensarv?

Der er først og fremmest et kæmpestort teamarbejde mellem de fem museer, embedsfolk fra alle fem kommuner og destinationer, borgmestre og ikke mindst med naboerne, som i Odense er meget vigtige samarbejdspartnere, da de simpelthen bor oven på selve ringborgen. Odd Fellow Logen og Giersings Realskole og beboerne i Allégade-kvarteret har været positive og tålmodige i den tid, vi har ventet. Uden deres velvilje ville det ikke kunne lade sig gøre.

  1. Hvordan skal du fejre udpegningen?

Vi fejrer det selvfølgelig i vores delegation hernede i Riyadh, men den store fejring er jo med Folkefesten på Nonnebakken den 30. september. Alle fem ringborge fejrer nomineringen officielt og samtidigt den dag, og Museum Odense er sammen med Odense Kommune vært for en vikingedag med masser af gratis aktiviteter. Her kan du høre musik, møde vikinger fra Jernalderlandsbyen Odins Odense, købe vikingemad og være med til at danne menneskekæde rundt om vikingeborgen. Til allersidst afsløres en lysinstallation på en del af det område, hvor vikingeborgen var.

 

Mads Thagård Runge

50 år

Har været ansat 20 år på Møntergården, heraf forskningsleder de seneste otte år

Uddannet arkæolog fra Aarhus Universitet i 2001

PhD i regionale bebyggelsesforhold i den bronzealder/ældre jernalder (2013)

Har forsket i vikingetidens ringborge, tidlig bydannelse (vikingetid/middelalder) mv. de seneste 10 år

Har skrevet mange artikler og flere bøger om samme emner – tjek hele hans publikation her

Har haft forskellige formandsskaber i flere perioder i rådgivende organer under Slots & Kulturstyrelsen og Organisationen Danske Museer