en
Forfattere

CARL NIELSEN MUSEET

Musikken er rygraden, når et helt nyindrettet museum for Carl Nielsen åbner fredag 2. juni 2023 midt i Odense.

Her møder du komponistens kontrastfyldte og vidtfavnende musikalske univers, der fornyer billedet af Carl Nielsen og hans plads i verden.

Det er musikken, der gør Carl Nielsen til noget ganske særligt, og derfor bliver musik selvfølgelig udgangspunkt for din oplevelse, når du fra 2. juni kan besøge Carl Nielsen Museet. Det er et markant skift fra den tidligere udstilling, der i høj grad var bygget om op Carl Nielsens biografi og fysiske genstande.

I Carl Nielsen Museet arbejder vi med musik som et universelt sprog – det kan være legende, passioneret og nysgerrigt. Det kan være svært at putte i boks. Alt sammen ligesom Carl Nielsen selv.

 

Musikken er midlet til nye erkendelser om Carl Nielsen

– og målet er også at du som gæst går derfra med noget uventet og en ny forståelse af hvad Carl Nielsens musik kan.

Danmarks mest berømte komponist kom fra simple kår. Som komponist udfordrede Carl Nielsen hele tiden grænserne. Resultatet var dristige symfonier og kompositioner, men også sange, der er blevet en del af dansk kulturel identitet.

Tag trappen op og gå på opdagelse i Carl Nielsens musikverden. Oplev hans musikalske opvågnen, modstand mod konventioner, krisestunder og den forsoning, han fandt i senere år. Du er på et museum, hvor den vigtigste genstand er musikken. Hvert udstillingsemne formidler musik og fortæller en historie fra Nielsens liv. Nogle steder skal du selv hjælpe til – løfte, dreje, trykke og åbne for at aktivere musikken.

Udforsk på din egen måde, i dit eget tempo. Opdag frem for alt Carl Nielsen gennem hans musik. Lyt til de lyde, der fyldte Nielsens verden. Se glimt af de steder og mennesker, der inspirerede hans kreativitet. Følg pulsen på hans musik som lyset, der strømmer gennem udstillingen.

 

Vi åbner fredag 2. juni.
Vi glæder os til at byde dig velkommen.

Se det fulde åbningsprogram – og tilmeld dig her

 

Komponisten Carl Nielsen nægtede at blive sat i bås. Hans musik stritter i mange retninger, og de mange facetter gør ham mere aktuel end nogensinde.

Nøglen til at lære Carl Nielsen at kende er hans musik: Dualiteten i kompositionerne, som viser en komponist med forståelse for både det komplekse og det folkelige. Kontrasterne mellem det stille og det vilde, det legende og det regelrette, tradition overfor modernitet. Netop dét er tanken bag vores nye Carl Nielsen Museet.

4 eksklusive samtaler om musik og Carl Nielsen

Hør sanger og sangskriver Claus Hempler, musiker og komponist Carsten Dahl, komponist og lydtekniker Cecilie Sadolin og oboisten Henrik Goldschmidt forholde sig til komponisten i fire forskellige sommertalks med Museum Odenses inspektør Ida-Marie Vorre.

Pris pr. talk: 195 kroner – alle 4 talks: 600 kroner

Find program og køb billet

Carl Nielsens Barndomshjem

Besøg også komponistens barndomshjem, hvor du får en spændende og sanselig oplevelse af Carl Nielsens fynske barndom og ungdom.

Du vil ikke føle, at du træder ind på et museum, men at du træder ind i et hjem. Carl Nielsens hjem, vel at mærke. Med møbler, som man må sidde i, og en duft af tobak og harpiks, som man brugte til at smøre violinstrengene med.

Carl Nielsens opvækst i det midtfynske var præget af den folkemusik, som trivedes her. Som seksårig satte han sin første violin til hagen, og som niårig skrev han sin første polka. I museets udstilling kan du få meget mere at vide om hans barndom, familie, livet på egnen og ikke mindst hans musik.

 

Du kan læse meget mere her.

Carl Nielsens Barndomshjem

@Ceciliechristensenfoto

Følg os på Facebook mens vi venter

Følg os på Facebook mens vi venter – her vil du løbende finde information og viden om det kommende museum.