– kvindelige mulighedsrum i kunst og kirke 1890 – 1940
Kunstneren Anna E. Munch (1876-1960) var en væsentlig figur blandt pionergenerationens kvinder både i national sammenhæng og i en mere lokal Odense-kontekst. Hun skabte i 1911 motivet af pigen med guldhornet til Dansk Kvindesamfunds ikoniske banner og er formentlig den kunstner, der har skabt flest udsmykninger til officielle institutioner i Odense. Med udgangspunkt i Anna E. Munchs liv og værk udforsker projektet kønnede mulighedsrum i perioden 1890 – 1940.
En historisk undersøgelse i aspekter af Anne E. Munchs liv og værk åbner for en flerstemmighed af perspektiver fra en kvindelig kunsters virke i en tid, vi i dag kan spejle os i. I anden halvdel af 1800-tallet åbnede der sig på mange måder et mulighedernes vindue for kvinder. En pionergeneration af kvinder blev de første: den første kvindelige studerende på universitetet, den første kvindelige læge, de første kvindelige politikere, den første kvindelige snedkermester, man kunne blive ved. Deres historie er ikke blot relevant som simple hurra-historier om fortidige bedrifter, men peger direkte ind i vores egen tid og de samtaler/skænderier, der til stadighed raser om køn, kvinderoller og ligestilling.
Munch levede i en brydningstid. Følelser der var knyttet til kvindelighed, forandrede sig, opfattelser af menneskers biologi og psykologi blev redefineret, og ikke mindst fik kvinder nye juridiske, politiske og økonomiske rettigheder. Det er derfor ikke nok at interessere sig for ”argumenter imod kvinder”, hvis vi skal forstå de muligheder, der åbnede sig for kvinder i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.
Projektet undersøger de mulighedsrum og strukturer, der spillede sammen med forandring ud fra to hovedspørgsmål. For det første foretages en netværksanalyse for at kortlægge de personlige og professionelle netværk og alliancer, som Munch var en del af. For det andet undersøger projektet hvordan kunst og kunsthåndværk åbnede muligheder for kvindeligt selverhverv og tilstedeværelse i offentlige rum i sammenhæng med de strømninger som optog Munch så som grundtvigianisme, kvindebevægelse, det nationale og senere vitalismen.
Projektet løber i 2025 og 2026 og udføres i et samarbejde mellem Museum Odense og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. De tilknyttede forskere er Camilla Schjerning, Sissel Bjerrum Fossat og Lone Kølle Martinsen. Støtte til projektets gennemførelse er opnået fra Kulturministeriets Forskningspulje.